Rijedak fenomen na nebu iznenadio Hrvate: Evo o čemu se radi

Hrvate diljem zemlje iznenadila je neobična svjetlost koja je okružila Sunce. Izgleda kao duga oko Sunca, no radi se o halo efektu koji nastaje lomom svjetlosti na kristalićima leda u atmosferi, piše 24sata.

Ovaj efekt bio je vidljiv iz svih dijelova države, a takav obruč oko Sunca stvara se na vruć dan uoči kiše. Halo spada u skupinu optičkih pojava poput lažnog sunca ili sunčevih stupova, a riječ je o svjetlosnoj pojavi u obliku prstena, luka, svjetlosne plohe ili točaka.

Da bi bila vidljiva između vas kao promatrača i Sunca mora se nalaziti tanak sloj cirusa ili cirostratusa, odnosno nastaje lomom svjetlosti na kritalićima leda u atmosferi.

Takvi krugovi mogu imati mnogo oblika, u rasponu od obojenih ili bijelih prstenova do lukova i mrlja na nebu. Najčešće ih se može vidjeti oko Sunca ili Mjeseca, ali se mogu pojaviti i na drugim dijelovima neba.

Nekad traje cijeli dan, a može se vidjeti i po nekoliko minuta. Iako primjećujemo najsjanije primjerke, ovo je prilično česta pojava i obično se može vidjeti barem nekoliko puta mjesečno.

(24.sata.hr)

 

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content