Mikroplastika: Milimetarska opasnost koja se nalazi u našoj hrani, vodi i kozmetici

Onečišćenje mikroplastikom oku je nevidljivo i često ignorirano, stoga je potrebno osvijestiti javnost o tom problemu. U sklopu provođenja izobrazno-informativnih aktivnosti o gospodarenju otpadom u okviru kružnog gospodarstva, kroz projekt ”ZELENI KUTAK – ŠARENO PLATNO – ZA EKO VIROVITICU” u osnovnim školama Vladimir Nazor i Ivane Brlić-Mažuranić održana su edukativna predavanja.

IMG 4d5ef0094d94f8b750d60b14828740e8 V Custom

Edukaciju je održao diplomirani inženjer biologije i specijalist ekoinženjerstva, Tomislav Uzel, upoznajući učenike od 5. do 8. razreda s važnosti gospodarenja otpadom, odnosno sprječavanjem njegova nastanka, recikliranjem, kompostiranjem, zbrinjavanjem i razvrstavanjem otpada, organskom proizvodnjom i održivosti.

Pronađena je u pivu, vodi i medu

Najveće zanimanje izazvali su podaci o mikroplastici u našoj okolini. Naime, mikroplastiku čine mali dijelovi plastičnog materijala, obično manji od 5 mm. Onečišćenje mikroplastikom predstavlja ozbiljan globalni problem s obzirom na njenu rasprostranjenost u svim okolišnim sredinama – od vode, tla, zraka, sedimenta, ledenjaka, sve do živih organizama. 

Prema podacima UN-a, u morima se nalazi gotovo 51 trilijun čestica mikroplastike, 500 puta više nego što je zvijezda u našoj galaksiji. Istu mogu progutati morske životinje, ulazeći tako u prehrambeni lanac i dospijevajući u našu hranu. Pronađena je u pivu, medu i vodi iz slavine.

2148214468 Custom
Ilustracija: Freepik

Individualni doprinos

Primarna mikroplastika sačinjava perlice u kozmetičkim proizvodima, pilinzima i pastama za zube. S druge strane, izvori sekundarne mikroplastike u okolišu su sintetska odjeća, trošenje automobilskih guma i plastični otpad odložen na odlagalištima.

Individualni doprinos rješavanju ovog problema nalazi se u zamjeni plastike alternativnim materijalima, kao što su drvo ili staklo. Uz to, nošenjem odjeće od prirodnih materijala, ugradnjom filtera na odvod perilice rublja i upotrebom prirodne kozmetike pomažemo ne samo okolišu, već i sebi samima.

 

unnamed 1

 

Projekt ”ZELENI KUTAK-ŠARENO PLATNO-ZA EKO VIROVITICU” sufinanciran je sredstvima Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost

(www.icv.hr)

 

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content