VPŽ za osiguranje od štete 140.000 kuna: Lani je na našim prometnicama bilo 120 slučajeva naleta vozila na divljač

Ministrica poljoprivrede Marija Vučković potpisala je s predsjednikom Hrvatskog lovačkog saveza Đurom Dečakom prošlog tjedna Ugovor o dodjeli sredstava za financiranje police osiguranja za štetu nastalu od naleta vozila na divljač u 2020. godini. Ugovor je vrijedan 25 milijuna kuna, a policom osiguranja prvenstveno su zahvaćeni vozači motornih vozila koje se kreću cestama diljem Republike Hrvatske.

Ovim Vladinim mjerama smanjit će se nepotrebno opterećenje pravosudnog sustava uzrokovano velikim brojem sudskih postupaka oko utvrđivanja šteta od naleta vozila na divljač i obeštećenja vozača. Kako je najavljeno, sredstva će se isplaćivati u tri rate, najkasnije u roku mjesec dana nakon što Hrvatski lovački savez dostavi uredno izvješće o isplaćenim sredstvima na ime šteta. U državnom proračunu Republike Hrvatske za 2020. godinu osigurana su sredstva u iznosu od 15 milijuna kuna, a Ministarstvo poljoprivrede preuzima obveze na teret državnog proračuna u 2021. godini u iznosu od 10 milijuna kuna.

SKUPI DIJELOVI

Prema podacima Ministarstva unutarnjih poslova, u razdoblju od 2008. do 2017. godine na hrvatskim prometnicama dogodilo se ukupno 9.787 prometnih nesreća sa životinjama. U 476 slučajeva došlo je do stradavanja vozača ili putnika, od čega pet sa smrtnim posljedicama. Teške tjelesne ozljede zabilježene su u 103 prometne nesreće u tom razdoblju.

Prema podacima Hrvatskog lovačkog saveza za 2014. godinu, godišnje se u prometu dogodi 2.333 naleta na divljač, a najčešće se prometne nesreće događaju u Istarskoj, Karlovačkoj i Primorsko-goranskoj županiji. Najmanje naleta na divljač zabilježeno je u Dubrovačko-neretvanskoj županiji.

– Virovitičko-podravska županija, prema evidenciji Lovačkog saveza, pripada u ona područja koja imaju manje prometnih nesreća naleta na divljač – kaže predsjednik županijskog Lovačkog saveza Miroslav Buneta.

Miroslav Buneta Custom

Najvećim dijelom je razlog tome manji broj divljači nego npr. u Primorsko-goranskoj županiji. Našoj županiji pripada naknada za štetu u iznosu 140.000 kuna.
Tijekom 2019. godine na području naše županije evidentirano je 120 naleta vozila na divljač, a ukupna šteta iznosi 706.000 kuna.

Razlog ovako visokom iznosu leži u činjenici da se sada proizvode skuplja vozila, sa skupljim dijelovima, pa se i iznos štete automatski povećava. Najviše naleta na divljač bilo je na području Lovne udruge „Vepar“ Orahovica, „Zec“ Bakić, zatim obilaznice oko Slatine, dakle tamo gdje su ceste kroz lovišta koje su presjekle putove divljači.

– Naravno da razvojem industrije i porastom standarda moramo očekivati i sve više prometnica, tako da tu rješenja za smanjenje broja naleti na divljač nema. Ostaje, dakle, samo naknada za štetu. Stoga ćemo predložiti izmjenu zakona s prijedlogom da se poveća iznos police osiguranja vozila za 30 do 50 kuna, a time bi vozači bili bolje osigurani u slučaju naleta na divljač, uz, naravno, upozorenje vozačima da tamo gdje vide znak upozorenja naleta na divljač uspore vožnju i budu na oprezu, što bi pomoglo kod učestalosti ovih prometnih nezgoda – zaključuje Miroslav Buneta. (www.icv.hr, bs)

 

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content