Županiji odobreno 3,4 milijuna kuna za projekt „Istraživanje geotermalnog potencijala na području Virovitičko-podravske županije“

Na području Virovitice, Slatine, Orahovice i Nove Bukovice provest će se istraživanja za procjenu geotermalnog potencijala i mogućnosti korištenja geotermalne energije u energetske svrhe. Naime, Virovitičko-podravskoj županiji odobren je projekt „Istraživanje geotermalnog potencijala na području Virovitičko-podravske županije“ za koji im je Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova Europske unije dodijelilo 3.350.502,35 kuna u okviru Operativnog programa „Konkurentnost i kohezija 2014. – 2020.“. Riječ je o sufinanciranju pripreme strateških projekata regionalnog razvoja u Slavoniji, Baranji i Srijemu. Ostatak, do 3.941.767,50 kuna, koliko je vrijedan projekt, sufinancirat će Virovitičko-podravska županija.

– Kroz navedeni projekt istražit ćemo geotermalne izvore na području naše županije, vidjeti kakvi su njihovi potencijali, kako bismo u budućnosti stvarali strateške projekte regionalnog razvoja usmjerene na energetsku učinkovitost i korištenje obnovljive energije – istaknuo je virovitičko-podravski župan Igor Andrović.

Tako bi se, ako se otkriju potencijalni izvori, ta energija mogla koristiti za proizvodnju električne energije, toplinarstvo, za poljoprivredne i brojne druge svrhe.

BUŠOTINA NA BIVŠOJ VOJARNI

Projekt će se provoditi do 30. studenog 2023. godine te će se za to vrijeme izraditi studija koja će biti podloga za donošenje odluke o daljnjem istraživanju. Jednako tako, izradit će se i potrebna dokumentacija za provedbu geotermalnog projekta u istražnom prostoru „Virovitica -Vojarna“. Naime, izradit će se dokumentacija za izradu istražne bušotine i provedbu hidrodinamičkih mjerenja i proizvodnog ispitivanja.

– Aktivnost proizvodnog ispitivanja provest će Grad Virovitica kao suradnik u provedbi projekta te će za izradu istražne bušotine osigurati potrebna financijska sredstva u gradskom proračunu. Po provedbi istraživanja na bušotini dobit će se potrebni podaci za nastavak provedbe aktivnosti projekta i izradu dokumentacije do izrade i provjere projekta razrade i eksploatacije – objasnili su iz Razvojne agencije Vidra. (www.icv.hr, ml)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content