NALAZ JE NEGATIVAN! Izolirani muškarac ipak NEMA koronavirus

Izolirani muškarac ipak nema koronavirus! Županijski Stožer civilne zaštite izvijestio je kako su nalazi na koronavirus negativni. Podsjetimo, riječ je o muškarcu koji je ovog vikenda počeo pokazivati simptome bolesti, a uz to je boravio u jednom od zaraženih područja. Zbog svih kriterija, njegovi uzorci su bili poslani na testiranje u zagrebačku Kliniku za infektivne bolesti „Dr. Fran Mihaljević“.

– Klinički znaci osobe su bili prema definiciji zaraze, dok su epidemiološki bili malo, reći ću, nategnuti. Ipak ponukani svim svjetskim stručnjacima koji su rekli da u svim takvim rubnim situacijama, a s obzirom da dosta toga o koronavirusu ne možemo reći da u potpunosti znamo i da je uvijek bolje napraviti malo više pa se možda na kraju pokaže, kao što se na svu sreću i sada pokazalo da je osoba negativna, mi smo odlučili reagirati – rekao je epidemiolog Miroslav Venus, ravnatelj županijskog Zavoda za javno zdravstvo “Sveti Rok” i član županijskog Stožera civilne zaštite.

– Smatram da smo postupili vrlo odgovorno, osobu smo izolirali u bolnici, sve njegove kućne kontakte smo stavili u kućnu karantenu koje su se pridržavali i čekali smo nalaz. Nalaz je na svu sreću sinoć došao negativan. To smo odmah objavili i evo sada spremno čekamo eventualno novi takav slučaj. Ali za sad nema pozitivnih osoba na COVID na području Virovitičko-podravske županije – naglasio je Venus dodavši kako Stožer i svi ostali zaduženi za zaštitu provode aktivnosti kako bi se taj prvi slučaj kod nas dogodio što je moguće kasnije.

– Kad se i dogodi, želimo da se ne dogodi u institucijama i na mjestima gdje bi mogao izazvati teže kliničke slike i eventualno fatalne ishode – rekao je Venus i ponovno pozvao građane da se pridržavaju mjera samoizolacije.

– Ti ljudi moraju biti svjesni da ugrožavaju ne samo svoje zdravlje, već i zdravlje nekoga od svojih najbližih. Svatko od nas ima nekog tko je u rizičnim skupinama, bilo da su starije osobe ili su s nekakvim kroničnim bolestima za koje, ponavljamo, koronavirus bi mogao biti izuzetno opasan i izazvati teške kliničke slike pa možda i smrtni ishod. Zato pozivam sve da se pridržavaju odredbi kućne samoizolacije. Uvijek kažem nije to tako dug period, 14 dana mislim da svatko može organizirati da to provede u potpunosti – naglasio je Venus.

Virovitičko-podravski župan Igor Andrović je naglasio kako Stožer civilne zaštite Virovitičko-podravske županije, čiji je načelnik Marijo Klement, radi transparentno i odgovorno s ciljem brige za zdravlje i sigurnost građana, a još jednom je upozorio da se ne šire lažne vijesti kojima se stvara panika.

– Na području Virovitičko-podravske županije, za sada, nemamo oboljelih od korona virusa. Kada se to, i ako se to dogodi, pravovremeno ćemo obavijestiti javnost. Podcrtavam kako je iznimno štetno, širenje lažnih vijesti, koje stvaraju nelagodu ljudima kojih se tiču, stigmatiziraju ih, a imaju za cilj stvaranje nepotrebne panike i straha – podcrtao je župan Andrović.

(www.icv.hr, ml, mlo)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content