Čekaju se rezultati za još 5 uzoraka: Dr. Venus odgovorio na kritike o nedovoljnom testiranju

Na području Virovitičko-podravske županije ukupno je do sada (ponedjeljak, 12 sati) na testiranje poslano 38 uzoraka, 33 su negativna, a za 5 uzoraka se čekaju rezultati, rečeno je to danas na press konferenciji županijskog Stožera civilne zaštite.

– Za sada smo negativni, i naglašavam za sada, znači nismo uspjeli detektirati niti jednog pozitivnog na koronavirus. Bit ću toliko hrabar da prema epidemiološkim pokazateljima, s obzirom da znam koji su bili i zbog čega smo uzimali dosadašnje i ove uzorke, mogu pretpostaviti da će i oni, i to se nadam, biti negativni – rekao je epidemiolog Miroslav Venus  ravnatelj županijskog Zavoda za javno zdravstvo i član Stožera.

Zahvalio je svima koji sudjeluju u dobrom epidemiološkom rezultatu, koji se pridržavaju mjera, a odgovorio je prozivkama, kako kaže, i kolega, ali i laika, koji kritiziraju i propituju broj uzoraka koji je poslan na testiranje.

IMG cc1712301baf72862690d42ca0d60bd4 V
Foto: K. Toplak

– Postupak uzimanja uzoraka i broj uzimanja uzoraka smo provodili temeljem protokola koji je napravljen od strane Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, a temeljem preporuka Svjetske zdravstvene organizacije i europskog CDC-a. One su se naravno mijenjale kao što se i sve ostalo mijenjalo i pratilo dinamiku događanja. Profesionalno i odgovorno svaku potencijalnu osobu koja bi mogla biti pozitivna na koronavirus uzeli smo, uzimamo i uzet ćemo u razmatranje – rekao je dr. Venus i iznio usporedbu s drugim županijama.

– Samo radi usporedbe zbog svih tih zlonamjernih priča da ne uzimamo dovoljno uzoraka ili da te uzorke tajimo i slično, kao što sam rekao uzeli smo 38 uzoraka na 76.131 stanovnika. S druge strane, Bjelovarsko-bilogorska županija uzela je 48 uzoraka i imaju 5 pozitivnih, a ukupan broj stanovnika 108.826, Požeško-slavonska županija je uzela 20 uzoraka, to su podaci od jučer, s jednim pozitivnim, a ukupno imaju 68.708 stanovnika i tako dalje – rekao je Venus, dodavši da svima treba biti jasno da se ne možemo i ne trebamo uspoređivati s Gradom Zagrebom, sa Splitsko-dalmatinskom ili Istarskom županijom, već s onima koje su nam u bližem okruženju i koje su nam slične po gustoći naseljenosti i broju stanovnika. A ti podaci pokazuju da je broj uzetih uzoraka vrlo sličan te se ne može reći da Virovitičko-podravska županija testira manje od ostalih.

Istaknuo je i zašto se ne testiraju osobe koje nemaju simptome.

– Testiranje je vrlo jednostavno, dakle radi se o uzimanju brisa nosa i ždrijela. Vrlo jednostavan postupak pri čemu je jako bitno naglasiti da ako bismo uzeli uzorak prerano, kod osoba koja nema nikakvih simptoma bolesti, vrlo bi vjerojatno bismo, prema sadašnjim pokazateljima i onome što znamo o ovom virusu, dobili negativan rezultat koji bi mogao biti lažno negativan. To znači da bi taj netko mogao nakon dan dva razviti simptome bolesti i biti pozitivan. Takav nam uzorak ne bi značio apsolutno ništa, a mogao bi biti kontraproduktivan – istaknuo je Venus i naglasio kako su se kriteriji za uzimanje uzoraka drastično proširili u proteklih tjedan dana u cijeloj Hrvatskoj, jer prate epidemiološku situaciju.

– Više se ne gleda na tzv. epidemiološki podatak o povratku iz zaraženih zemalja kao što smo to radili prije. Situacija se vrlo dinamično razvija i toga svi trebaju biti svjesni – ističe.

– Ono što je također bitno reći kad se uspoređuju podaci Republike Hrvatske o ukupno uzetom broju uzoraka sa Slovenijom ili Italijom, podatak od prije tjedan dana pokazuje da je Republika Slovenija uzela skoro pet puta više uzoraka nego Republika Hrvatska, a u to vrijeme je samo ustanovila 92 oboljela više. Za puno više uzetih uzoraka ispostavilo se da je samo neznatno veća zaraženost – rekao je dr. Venus i pozvao građane da slušaju upute stožera.

(www.icv.hr, ml)

 

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content