Društvo Crvenog križa VPŽ: Zajedničkim snagama djelatnika i volontera spremni za borbu s pandemijom koronavirusa

Društvo Crvenog križa Virovitičko-podravske županije odradilo je sve važne pripreme za pravodobni angažman Crvenog križa na našem području, a s pripremama u prevenciji širenja zaraze koronavirusom krenuli su odmah po dobivanju prvog naputka o postupanju od strane Hrvatskog Crvenog križa.

Budući da je Crveni križ temeljna operativna snaga u sustavu civilne zaštite, a vezano uz činjenicu da mu je briga o starijim, nemoćnim i bolesnim osobama redovna djelatnost, pravodobno je osigurao maske, rukavice i dezinfekcijska sredstva za potrebe rada na terenu svojih zaposlenika i volontera na području VPŽ.

-Hrvatski Crveni križ dostavio nam je dovoljnu količinu crvenih i bijelih volonterskih prsluka da bi naši volonteri bili vidljivi i propisno označeni i prepoznatljivi. Društvo Crvenog križa uspostavilo je 16. ožujka SOS telefon za starije, nemoćne i kronično bolesne osobe, ponajprije samce koji pozivom na dostupne telefone mogu od Društava Crvenog križa tražiti dostavu lijekova, trajnih namirnica i higijenskih potrepština nužnih za život. Svrha uvođenja posebnih telefona je zaštita najrizičnije skupine naših građana od moguće zaraze koronavirusom i kojima je preporučeno da ne napuštaju svoje domove – poručuju iz DCK-a VPŽ.

Hrvatski Crveni križ dao je svim Društvima Crvenog križa naputak da od subote, 21. ožujka uvedu dežurstva od 24 sata, tako su sada i SOS telefoni (GDCK Virovitica, GDCK Slatina i GDCK Orahovica) na raspolaganju građanima 24 sata svakoga dana. Društvo Crvenog križa Virovitičko–podravske županije organiziralo je psihosocijalnu podršku za građane kojima je to potrebno, a u čiju su se aktivnost odmah uključili socijalni radnici, djelatnici Centara za socijalnu skrb Virovitica i Centra za socijalnu skrb Slatina.

-Važno je naglasiti da su građani ozbiljno shvatili ovo krizno stanje i na telefone se zaista javljaju samo osobe kojima je potrebna naša pomoć i to radi nabavke nužnih lijekova i namirnica. Do danas su naši djelatnici i volonteri izvršili 35 dostava od čega se 21 dostava odnosila na namirnice, njih 12 na dostavu lijekova, dok su dvije osobe tražile dostavu i lijekova i namirnica – naglašavaju.

Građani su i u ovoj krizi iskazali humanost i solidarnost za pružanje pomoći svojim starijim, nemoćnim i bolesnim osobama. Gradsko društvo Crvenog križa Virovitica, pored 20 zaposlenika i 14 članova Gradskog interventnog tima, ima u pripravnosti 19 predsjednika mjesnih i općinskih društava Crvenog križa, 27 volonterki iz programa “Zaželi” s potpisanim ugovorima o volontiranju, a koje su educirane i opremljene za siguran obilazak svojih korisnika. Na raspolaganju je danas i 11 volontera iz Kulturne udruge “KREDA” koji su opremljeni, kao i svi djelatnici GDCK-a Virovitica: maskama, rukavicama te volonterskim prslucima Crvenog križa. GDCK Virovitica objavilo je poziv za volontiranje na svojim mrežnim stranicama, na koji se do danas javilo 27 osoba spremnih za volontiranje i pomoć u ovoj kriznoj situaciji.

GDCK Virovitica, kao najveće Društvo Crvenog križa u našoj županiji koje obavlja i stručne poslove za Županijsko društvo Crvenog križa, danas ima na raspolaganju 118 ljudi spremnih za izvršavanje obveza u sustavu civilne zaštite sukladno Zakonom o Crvenom križu. U jeku epidemije Hrvatsku je zadesila i nova krizna situacija izazvana nizom snažnih potresa, koji su pogodili grad Zagreb i okolicu. Budući da su se dva najjača potresa dobro osjetila i na području djelovanja ovog Društva, pozvan je Gradski interventni tim GDCK Virovitica. U svega pola sata od poziva u uredske prostorije GDCK Virovitica pristiglo je svih 14 članova interventnog tima koji žive na području grada Virovitice i općina: Gradina, Špišić Bukovica, Lukač, Suhopolje i Pitomača. Brzim dolaskom svi članovi tima pokazali su izvrsnu spremnost da u kratkom roku budu na raspolaganju za sva krizna stanja. Tom prilikom ravnateljica GDCK-a Virovitica Željka Grahovac sa suradnicima upoznala je članove Gradskog interventnog tima sa trenutnom situacijom vezanom uz potres te ih je upoznala s njihovim obvezama na sprječavanju širenja koronavirusa.

U dva navrata kontaktirani su predsjednici mjesnih i općinskih društava Crvenog križa radi obilaska terena, kako bi se utvrdila eventualna oštećenja na trošnim kućama u kojima žive staračka domaćinstva, ali i obavijestili građane o SOS telefonu preko kojeg starije osobe mogu tražiti pomoć.

Kuhinja 1

-Uz povećane aktivnosti vezane za pomoć starijim, nemoćnim i bolesnim osobama, u Pučkoj kuhinji danas pripremamo više od 160 obroka koji se dostavljaju na kućne pragove svim korisnicima. Gerontodomaćice društva i dalje redovno obilaze svoje korisnike, naravno uz sigurnosne mjere opreza i sa potrebnom zaštitnom opremom obzirom na trenutnu mogućnost zaraze koronavirusom. Kao i u svim društvima Crvenog križa i dalje organiziramo akcije darivanja krvi koje su, unatoč otežanim okolnostima i uz posebne mjere opreza, uspješno provedene u sva tri društva Crvenog križa u našoj županiji – zaključili su iz ovog plemenitog Društva.

U ovoj situaciji, važno je da sustav Crvenog križa na našem području funkcionira organizirano, a to su uspjeli postići zahvaljujući brojnim volonterima, većim angažmanom svojih zaposlenika i postupanjem po naputcima Hrvatskog Crvenog križa i jasnim uputama Županijskog stožera civilne zaštite. Ovom prilikom, Društvo Crvenog križa Virovitičko-podravske županije daje najozbiljniju preporuku svim stanovnicima naše županije da osobno ne obilaze svoje starije članove obitelji radi nabavke lijekova i namirnica, već da radi ove potrebe starijih i bolesnih osoba nazovu na telefon svog Gradskog društva Crvenog križa koji je dostupan 24 sata.

(www.icv.hr, GDCK Virovitica)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content