Drvna industrija u Virovitičko-podravskoj županiji za sada normalno radi, ali postoji veliki problem – robu nema tko odvesti

Tvrtke iz drvne industrije s područja Virovitičko-podravske županije za sada rade normalno, svi radnici su na poslu, ali svi su iznimno oprezni. Tvrtka Pan Parket je tvrtka koja se bavi proizvodnjom parketa, odnosno s djelatnošću u grupi D.D. 20, prerada drva i proizvodnja proizvoda od drva. Trenutno zapošljava oko 130 djelatnika, a osim u Europu, koja joj je i dalje glavno tržište, izvozi na skoro sve naseljene kontinente svijeta, osim Australije. I u ovoj tvrtki svjesni su događanja u vezi s koronavirusom i u skladu s tim se i ponašaju.

– Za sada svi radimo bez problema, no konstantno pratimo izjave Stožera, u dogovoru smo s njima i ponašat ćemo se onako kako nam bude rečeno – kaže direktor i vlasnik Pan Parketa Daniel Smiljanić.

Proizvodnja u Pan Parketu nije upitna, ali postoji jedan veliki problem.

– Kupci robu žele primati i tu nema problema, no naš najveći problem je tko će tu robu prevesti. Nikako nam ne odgovara 14 dana karantene vozača, ali u kontaktu smo s gotovo svim drvnim industrijama po Europi i pokušavamo zajednički iznaći rješenje. Svi vjerujemo kako će ova situacija biti riješena, ali ponavljam, ponašat ćemo se prema savjetima zdravstvene struke – zaključio je Smiljanić.

1603panparket 2

Slična je priča i u tvrtki Ciprijanović d.o.o. Orahovica, koja u proizvodnim pogonima radi u nekoliko procesa, od primarne obrade trupaca do završne obrade finalnih proizvoda, proizvodi namještaj, masivne drvene ploče i brikete. Tvrtka u procesu primarne prerade drveta i finalnoj proizvodnji zapošljava oko 250 radnika, a proizvodi su zastupljeni na tržištu cijele Europe.

– Proizvodnja se odvija normalno, svi rade i sirovine imamo, ali neki naši kupci u Europi privremeno su zatvorili svoje tvrtke, npr. u Austriji, neki su sami otkazali isporuke, a ostalo je uglavnom stvar otkazivanja prijevoznika jer nitko neće voziti robu. Vjerujem da će svi imati razumijevanja. Svima nama koji smo u ovoj branši je jednako. Nadamo se da će se sve vrlo brzo vratiti u normalu – kaže jedna od direktorica u tvrtki Maja Ciprijanović-Klanac. (www.icv.hr, vg)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content