FOTO Održana godišnja skupština DVD-a Pitomača – Društva s najviše zaprimljenih i odrađenih intervencija na području općine

Proteklog vikenda održana je izvještajna godišnja skupština DVD-a Pitomača u prostorijama DVD-a Pitomača.

Skupštinu je otvorio zapovjednik DVD-a Pitomača Josip Mađar. Na početku skupštine pozdravio je sve prisutne goste: zamjenika župana Virovitičko-podravske županije Marija Klementa, načelnika općine Pitomača Željka Grgačića, zapovjednika Vatrogasne zajednice općine Pitomača Zdravka Frasa, Limenu glazbu Pitomača koja je izvela himne na početku skupštine i predstavnike dobrovoljnih vatrogasnih društva: Velika Črešnjevica, Kladare, Mala Črešnjevica, Turnašica, Starogradački Marof, Otrovanec.

IMG 3915

Izvješće o radu Upravnog odbora i zapovjedništva podnijela je predsjednica DVD-a Pitomača Lolita Grlica. Iznijela je da Dobrovoljno vatrogasno društvo Pitomača je osnovano 1894. godine i ove godine navršava 126 godina rada i postojanja. Cijelo to vrijeme DVD Pitomača bila je nositelj zaštite od požara,ali i drugih društvenih zbivanja na ovom području. Danas društvo broji 70 članova, od toga 20 operativnih, 20 pričuvnih, 10 počasnih, 10 djece, 10 mladeži. Svi operativni članovi imaju liječnički pregled i osiguranje, relativno dobro su opremljeni i imaju autocisternu, navalno vozilo i kombi vozilo.

IMG 3917

DVD Pitomača je centralno društvo na općini s najviše zaprimljenih i odrađenih intervencija. Točnije u protekloj godini odradili su 32 intervencije, 18 požara i 14 tehničkih intervencija. Najviše su imali na području samog mjesta Pitomača, ali izlazili su i u Otrovanec, Kladare, Veliku Črešnjevicu, Grabrovnicu i Sedlaricu. Sve su intervencije odrađene na vrijeme i bez zamjerki, kako zbog zalaganja članova, ali najviše zbog toga, što imaju dnevno dežurstvo u spremištu čime je i samo vrijeme izlaska skraćeno na svega nekoliko minuta. Tim putem zahvalili su se općinskom zapovjedniku Zdravku Frasu koji je za vrijeme radnog vremena, a često i nakon njega odradio većinu ovih intervencija.

IMG 3921

U dogovoru Vatrogasne zajednice općine Pitomača i Općine Pitomača svaki izlazak na intervenciju je nagrađen, pa je svaki sat proveden na intervenciji plaćen 40 kuna neto i to izravno na račun svakog vatrogasca. Od ostalih aktivnosti sudjelovali su na općinskom natjecanju s djecom i osvojili 1. mjesto te na županijskom natjecanju gdje su osvojili 3. mjesto. Sudjelovali su na hodočašću vatrogasaca na Mariju Bistricu, posjetili Ličko Senjsku županiju na izletu koji organizira Vzo Pitomača, sudjelovali na županijskoj vatrogasnoj vježbi, s vozilom i članstvom pomogli DVD Mala Črešnjevica u organizaciji operativnog natjecanja.

Donacijom iz Tirola dobili su 15 kaciga, zračne jastuke za podizanje tereta i dosta sitne opreme. Tijekom ove godine iz njihovog programa dobit će navalno vozilo. Iz vlastitih sredstava tijekom prošle godine kupljeno je 10 novih tlačnih C cijevi, šest B cijevi, četiri vatrogasna aparata S9, tri naprtnjače i nešto osobne zaštitne opreme. U siječnju ove godine potpisali su s Ministarstvom unutarnjih poslova ugovor, putem kojega će dobiti na korištenje novo navalno vozilo. Riječ je o kratkom navalnom vozilu marke Mercedes sa rezervoarom za vodu i pjenu, i sa svom opremom koja u njega pripada. Vrijednost vozila je preko nekoliko milijuna kuna, a nabavlja se sredstvima iz fondova Europske unije.

IMG 3909

U svrhu ostvarivanja ciljeva i zadataka na sjednici je donesena odluka o osnivanju sekcije Križnica, koju će predstavljati Sesvečan Josip.

Zapovjednik Vatrogasne zajednice općine Pitomača Zdravko Fras dodijelio je diplome za stjecanje zvanja vatrogasac Alenu Ivanoviću, Katarini Kovač, Josipu Sesvečanu, Spomenku Cetinu i Željku Miroviću. Za stjecanje zvanja vatrogasac I. klase diplomu je dodijelio Denisu Živku. Za stjecanje zvanja dočasnik diplomu je dodijelio Dejanu Sučiću i Marku Đakiću.

IMG 3934

Na temelju pravilnika o dodjeli vatrogasnih priznanja, odlikovanja, znamenja, povelja i plaketa, zapovjednik Vatrogasne zajednice općine Pitomača Zdravko Fras dodijelio je diplomu za 20 godina rada u vatrogasnoj organizaciji Mariju Antoljaku i Marku Đakiću. Diplomu za 30 godina rada u vatrogasnoj organizaciji dobili su Lolita Grlica i Josip Mađar. Diplomu za 40 godina rada u vatrogasnoj organizaciji dobili su Zlatko Jakupec, Marijan Hencl, Ivan Veličan, Zlatko Lovreković, Jakob Šokec i Ivan Klaić.

IMG 3940

Također svim operativnim vatrogascima DVD-a Pitomača uručio je iskaznice, koje su zaslužili: Maja Antoljak, Lolita Grlica, Marijo Antoljak, Marko Đakić, Ivan Šokec, Dinko Pavlić, Hrvoje Slaviček, Siniša Kos, Josip Mađar, Zlatko Lovreković, Ivan Ilinčić, Denis Živko, Mihael Lovreković, Tihomir Pintar, Željko Živko, Zlatko Jakupec, Antonio Smiljanić i Dario Rešetar.

Sve prisutne je pozdravio načelnik općine Pitomača Željko Grgačić koji je čestitao i zahvalio DVD-u Pitomača na radu i zaželio što manje intervencija, a što više druženja. Naglasio je kako je vrijeme da se krene u osnivanje Javne vatrogasne postrojbe Pitomača.

IMG 3925

Sve prisutne pozdravio je i zamjenik župana Virovitičko-podravske županije Marijo Klement koji je čestitao i zahvalio DVD-u Pitomača na svim provedenim aktivnostima i zaželio da se im se svi planovi ostvare. Naglasio je kako zbog velikog broja intervencija treba ulagati u edukaciju i opremanje ljudi.

IMG 3932

(www.icv.hr, ib, foto: I. Bedeković)

[g-gallery gid=”583228″]

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content