Hrvatska pošta pustila je u optjecaj prigodne poštanske marke „Hrvatski Domovinski rat-gardijske brigade i gardijske bojne” među kojima je i naša, proslavljena 81. gardijska Kumovi

Hrvatska pošta pustila je u optjecaj prigodne poštanske marke „Hrvatski Domovinski rat – gardijske brigade i gardijske bojne.“ Izdanje se sastoji od četiriju različitih motiva – amblema 5. gardijske brigade „Sokolovi“, 9. gardijske brigade „Vukovi“, 81. gardijske bojne „Kumovi“ i 84. gardijske bojne „Termiti“. Autor izdanja je Dean Roksandić, dizajner iz Zagreba. Vrijednost svake izdane marke je 8,60 kuna, a otisnute su u nakladi od 50.000 primjeraka po motivu. Marke su izdane u arčićima od 6 maraka s jednim privjeskom, a Hrvatska pošta izdala je i prigodnu omotnicu prvog dana (FDC).

– Virovitička 81. gardijska bojna Hrvatske vojske „Kumovi“ bila je najmlađa profesionalna postrojba i dio elitne skupine gardijskih postrojba Hrvatske vojske u Domovinskom ratu. Osnovana je odlukom ministra obrane Republike Hrvatske 15. veljače 1994. godine. Nakon nešto više od jedne godine intenzivne obuke i opremanja Bojna u ožujku 1995. dobiva status podstožerne postrojbe i tako ulazi u krug elitnih postrojba Hrvatske vojske planiranih za izvršavanje najsloženijih zadaća. Autor amblema „Kumova“ je Tihomir Vuk – stoji u  obrazloženju za „Kumove“.  (posta.hr, vpz.hr)

marka kumovi

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content