IZVRSNA VIJEST Izliječen prvi pacijent u Rijeci, imao je vrlo ozbiljnu kliničku sliku

Hrvatska je proglasila treći stupanj pripravnosti u obrani od koronavirusa. Razlog ulazak virusa u zdravstveni sustav. Treći stupanj znači mobilizaciju zdravstva. Gosti emisije HRT-a Tema dana bili su ravnatelji KBC-a Rijeka i Osijek, gdje su smještene osobe oboljele od koronavirusa, piše tportal.hr.

Na pitanje što to znači za KBC Rijeka ravnatelj Davor Štimac rekao je da ih očekuje veća mobilizacija.

– Jedan dio bolnice, odnosno nekoliko odvojenih zgrada pripremamo u tu svrhu. Od danas zgrada Klinike za neurologiju postaje prostor u koji će se smještati bolesnici koji trebaju ići na respirator, ako to bude potrebno. Još smo izdvojili jedno zgradu Klinke za otorinolaringologiju i zgrada Klinke za infektologiju za bolesnike koji su simptomatski , ali nemaju potrebu za respiratorom. Želimo ovim mjerama u potpunosti odvojiti bolesne od zdravih i biti spremni da ako bude veći broj bolesnika, kao što je to slučaj u nekim zemljama, da budemo spremni, da imamo spremne respiratore i da se ne iznenadimo. Svi na neki način moramo biti spremni na mogućnost preraspodjele, uvjeti rada će biti drugačiji nego što su bili do sada i na to moramo biti spremni – rekao je Štimac HRT-u. 

U Rijeci je ukupno osam oboljelih, od toga su tri u bolnici.

-Jedan od te trojice, prvi pacijent, imao je poprilično ozbiljnu kliničku sliku s tipičnim znakovima Covid infekcije, upalu pluća. Danas smo dobili drugi negativni test za njega i očekujem da bi tijekom idućeg tjedna trebao biti otpušten. Nakon toga ide 15 dana u samoizolaciju kod kuće tako da budemo skroz sigurni. To je odlična informacija jer je pacijent s ozbiljnom kliničkom slikom izliječen – rekao je Davor Štimac, ravnatelj KBC-a Rijeka. (tportal.hr)

 

- PROMO -

 

 

Povezane vijesti

Skip to content