IZVRSTAN USPJEH Slastičaru Kristijanu Vuku prvo mjesto za proljetnu roladu, kuhar Luka Kolendarić za tri slijeda jela osvojio drugo mjesto

U Ugostiteljsko-turističkoj školi Osijek održano je regionalno natjecanje „WorldSkills Croatia 2020“. Učenici 14 ugostiteljsko-turističkih škola iz sedam županija sudjelovali su u disciplinama: kuharstvo, ugostiteljsko posluživanje, slastičarstvo, poslovanje recepcije hotela i poslovanje turističke agencije.

Učenici Strukovne škole Virovitica natjecali su se u disciplinama kuharstvo, slastičarstvo i ugostiteljsko posluživanje. U kuharstvu je sudjelovao učenik Luka Kolendarić pod vodstvom mentorice Sanje Bodalije Mikšić u pripremi menija te je osvojio drugo mjesto. U slastičarstvu je sudjelovao učenik Kristijan Vuk pod vodstvom mentorice Melite Balenović u izradi proljetne rolade i s njom osvojio prvo mjesto.

Učenici su se svojim izvrsnim rezultatima plasirali na državno natjecanje „WorldSkills 2020.“, koje će se održati u svibnju u Zagrebu.

MG 6418NENADANI OBRAT

– Dojmovi se sliježu jer je na samom kraju bilo iznenađenja. Kristijan je zapravo „uskočio“ na mjesto učenice koja se razboljela samo dva dana prije natjecanja. Za svaku pohvalu je to što je on, samo promatrajući nju za vrijeme nastave, naučio napraviti roladu, pa je ono što je pokazao na natjecanju za sve nas bilo jedno veliko, ugodno iznenađenje – govori zadovoljna mentorica Melita Balenović, naglasivši da je u proljetnoj roladi zadatak bio i ručno izraditi dekoraciju. Konkretno, Kristijan je napravio jednu ukusnu, primamljivu i modernu roladu. Biskvit je, kaže nam mentorica, rađen od bjelanjaka, gustina, šećera, limunove i narančine korice.

– Budući da nema brašna, mogu ga jesti i ljudi osjetljivi na gluten. Taj je biskvit učenik namazao džemom od malina, koji je sam radio, tj. kuhao, a što mu je pak donijelo dodatne bodove. Slijedi Bavarska krema, koja je podijeljena na dva dijela, bijela i tamna čokolada, a potom je od džema i čokolade izradio i posebnu dekoraciju. Bilo je to nešto posebno i jedinstveno – ponosno kaže mentorica M. Balenović.

MG 6324Za svog učenika slastičara kaže kako je samozatajan, tih i radišan. – On je učenik koji, kad ja krenem nešto reći, misao završi ili ja mislim nešto reći, a on to i kaže. Baš se upotpunjujemo – pohvaljuje M. Balenović vrijednog Kristijana.

ZAGORSKA JUHA, BRANCIN I HRSKAVO TIJESTO

Konkurencija na natjecanju uvijek je velika. Zato su u izvršenju zadataka presudni smirenost i koncentracija. Govoreći o kuharskom dijelu natjecanja, mentorica Sanja Bodalija Mikšić kaže kako je bila riječ o pravom izazovu.

MG 6443– Lukin zadatak bio je jako težak budući da kuhari imaju u istom vremenu dosta elemenata. Trebao je napraviti čak tri slijeda jela od zadanih namirnica, u zadanim normama. S obzirom da je imao malu nezgodu s pomoćnikom, kada mu je donesena kriva namirnica, uspio se snaći pa je ta greška na kraju ispravljena zahvaljujući njegovoj snalažljivosti i vještini improvizacije – smatra Sanja Bodalija Mikšić te pohvaljuje svog učenika na izvrsnom rezultatu.

U samo četiri sata Luka je pripremio tri slijeda jela: zagorsku juhu, brancina s tri priloga i hrskavo tijesto sa slastičarskom kremom.

– Naš trud i trud naših učenika isplatio se. U pripremu za natjecanje uloženo je puno našeg slobodnog vremena, no dok imamo ovakve učenike, ništa nije teško. Najvažnije je da im usadimo duh, vjeru i želju za učenjem i napretkom i tu onda nema nikakve granice – govore mentorice te zahvaljuju učenicima i školi na realizaciji.

MG 6455Nema drugog načina osim biti sretan, poručuju, kada nakon ocjenjivanja sudci koji su ih pratili cijelo natjecanje dođu kod istih kandidata i daju im pozitivne kritike.

– Roditelji su bili iznenađeni i sretni kada smo s ovakvim rezultatima došli kući – govore samozatajni učenici Kristijan i Luka.

NA DRŽAVNO S NOVIM PRAVILIMA Od tajnih sastojaka morat će napraviti zadano jelo

Državno natjecanje učenika strukovnih škola „WorldSkills Croatia 2020“ održat će se u svibnju u Zagrebu. Riječ je o najvećem strukovnom natjecanju u ovom dijelu Europe u kojem se prezentiraju stručne kompetencije te vještine potrebne za uspješno obavljanje zadataka karakterističnih za određeno strukovno zanimanje. Iz cijele Hrvatske određeno je osam kandidata za pojedinu disciplinu, uz najbolje uvjete. Natjecanje će biti raspoređeno u tri dana, tijekom kojih će se svaki dan izrađivati i ocjenjivati određene komponente s obzirom na područje.

MG 6501– Potrebne su kreativnost i vještina jer u ovom natjecanju imaju određene zadatke po svakom danu. Ovdje dobivaju košarice i tajne sastojke koje moraju iskoristiti u svom receptu – govore mentorice te se nadaju najboljem uspjehu svojih učenika.

(www.icv.hr, vb, foto: M. Rođak)

 

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content