MJERE U BORBI PROTIV POSLJEDICA PANDEMIJE Grad Virovitica pomaže gospodarstvu i građanima

Grad Virovitica uvodi niz mjera kojima će pomoći gospodarstvu i građanima pogođenima mjerama vezanima uz koronavirus, najavljeno je danas (petak) na konferenciji za novinare. Konferenciju je sazvao gradonačelnik Ivica Kirin, a nazočili su joj njegovi zamjenici: Damir Marenić, ujedno i načelnik Stožera civilne zaštite Grada Virovitice i Vlasta Honjek-Golinac, kao i pročelnik Upravnog odjela za društvene djelatnosti Alen Bjelica. Niz mjera obuhvaćat će obustavljanje svih onih troškova koji zaista nisu neophodni u Gradskom proračunu, naglasio je I. Kirin. Mjere će se naći i na Gradskom vijeću koje će biti sazvano uskoro.

-Predložit će se umanjenje rashoda koji nisu nužni za redovno poslovanje, uključujući troškove manifestacija, dotacije ustanovama, udrugama i neprofitnim organizacijama koje u ovom razdoblju neće provoditi aktivnosti ili će ih provoditi minimalno – rekao je gradonačelnik.

Cilj konkretnih rezova je osigurati funkcioniranje gospodarstva i svakodnevnog života te socijalne pomoći, pa će tako na „čekanje“ biti stavljeni i svi oni projekti i planovi koji u ovoj situaciji nisu neophodni. Primarna zadaća je zadržati radna mjesta, osigurati funkcioniranje proračuna i svih korisnika, isplatiti redovno plaće svima koji o proračunu ovise te osigurati maksimalnu pomoć svima onima koji su u ovoj situaciji najviše pogođeni.

GRAD PLAĆA VRTIĆ, PRODUŽENI BORAVAK I PREHRANU

-Grad će na teret proračuna uzeti sve troškove vezane uz ekonomsku cijenu vrtića, kako bi se maksimalno pomoglo roditeljima, a svim zaposlenima osigurale redovne plaće. Uz vrtić, dok traje obustava nastave u školama, Grad će snositi i sve troškove vezane uz zaposlenike produženog boravka u osnovnim školama i sve troškove vezane uz prehranu, dok god su mjere na snazi – najavio je I. Kirin te pozvao sve tvrtke, ugostitelje i obrtnike da iskoriste sve mjere koje im država ovih dana nudi, a kako bi sačuvali baš svako radno mjesto.

IMG 20200319 085919

OSLOBOĐENJE PLAĆANJA ZAKUPA I KOMUNALNE NAKNADE

Grad je također donio niz mjera kojima želi pomoći gospodarstvu, najavljeno je danas na konferenciji za novinare. Uz ukidanje turističke pristojbe i spomeničke rente, svi poslovni subjekti bit će oslobođeni plaćanja poreza na korištenje i zakup javnih površina i svih poslovnih prostora, dok god zbog novonastale situacije ne mogu obavljati svoju djelatnost.

-U trenutku kad izmjenama Zakona o komunalnom gospodarstvu kao grad Virovitica dobijemo ovlast zbog posebnih okolnosti vezan uz pandemiju koronavorisa, djelomično ili u potpunosti oslobodit ćemo poslovni prostor i građevinsko zemljište od plaćanja komunalne naknade, a čije je poslovanje ugroženo zbog ove izvanredne situacije.

Grad Virovitica će propisati mjerila i kriterije za oslobođenje od plaćanja komunalne naknade u pojedinim slučajevima kad se radi o gospodarskim, pravnim, ali i fizičkim osobama ugroženima zbog ovog stanja epidemije. Dok država ne propiše oslobađanje ili ukidanje poreza na potrošnju kao i druge mjere, pozivamo sve korisnike i obveznike plaćanja da se ne uznemiruju i nemaju bojazan oko plaćanja i reguliranja svojih obaveza tijekom ovih mjeseci jer ćemo svaki slučaj posebno razmatrati i odmah djelovati u skladu sa svojim ovlastima – rekao je I. Kirin.

REDOVNE PLAĆE, U ŠKOLAMA DEŽURSTVA

Sukladno svim preporukama i obveznim mjerama, rekao je, u školama na području grada i Dječjem vrtiću Cvrčak osigurani su svi potrebni uvjeti.

-Iako djeca ne dolaze u vrtić i škole, iste imaju dežurstva za prihvat nužnog broja djece čiji roditelji im ne mogu im osigurati smještaj jer moraju raditi. Djelatnici škola i vrtića su sve prostorije dezinficirali i pripremili za smještaj. Moram napomenuti kako će za sve zaposlenike u sustavu gradskog proračuna biti osigurana sredstva za plaće, koje će biti isplaćene uredno i na vrijeme, a sukladno odredbama Vlade i nacionalnog stožera, i dalje ćemo pratiti i provoditi daljnje mjere koje će se primjenjivati u gradu Virovitici – najavio je Kirin.

Ponovno je pozvao sve one građane koji mogu i žele volontirati da se jave u Gradsko društvo Crvenog križa, kako bi na jednom mjestu imali potpunu  evidenciju volontera u slučaju potrebe.

-Također, zaposlenici gradske Uprave, javnih poduzeća i institucija će se aktivno uključiti u aktivnosti za posebno ugrožene skupine građana, socijalno osjetljivih skupina i starijih od 65 godina. S ciljem pomoći upravo najranjivijima u ovoj situaciji, svakog trena spreman sam propisati radnu obvezu za sve naše zaposlenike koji se onda stavljaju na raspolaganje, kao i sve naše službene prostorije, vozila i opremu – poručio je I. Kirin.

Ponovio je kako su životi i zdravlje sada najveći prioritet i obveza svakog građanina koji treba dati obol borbi u prevenciji i širenju pandemije novog koronavirusa Covid-19.

-Najvažniji su nam ljudi i njihovo zdravlje i zato još jednom apeliram na sve one koji imaju obvezu samoizolacije da ostanu kod kuće, da se drže svih mjera i ne riskiraju vlastiti život i život drugih. Poštovani građani hvala Vam na povjerenju i što se disciplinirano držite uputa i preporuka nadležnih tijela i službi. Samo tako možemo zajednički ovu ugrozu smanjiti na najmanju moguću mjeru – poručio je gradonačelnik I. Kirin.

BRANITELJSKE UDRUGE NA RASPOLAGANJU

U cijeloj situaciji među prvima su se na raspolaganje stavile i sve braniteljske udruge, rekao je.

-Posjeduju znanje i iskustvo u ovim situacijama koji sada itekako mogu pomoći našem gradu i građanima. Sami pripadnici braniteljske populacije aktivno su uključeni u stožere civilne zaštite, kao Mirko Brajtigan, zapovjednik tima Opće namjene civilne zaštite grada Virovitice, koji je među prvima stavio sebe i cijelu svoju udrugu, Časnički zbor grada Virovitice na raspolaganje gradu i građanima našeg grada, uzimajući njihovo ogromno znanje, iskustvo i ulogu koju si imali u Domovinskom ratu – ističe I. Kirin.

Uputio je i javnu zahvalu svima koji su na prvoj crti obrane od zaraze.

-To su zdravstveni i humanitarni zaposlenici, policajci, zaposlenici državnih, lokalnih tijela, članovi stožera civilne zaštite, volonteri, predsjednici i članovi mjesnih odbora, udruge građana, građani na disciplini i provođenju naloženih mjera u sprječavanju zaraze. Ipak, moram posebno istaknuti ulogu medija i zaposlenika medijskih kuća na njihovom radu i izvještavanju, gdje se također sami izlaži riziku od zaraze, a kako bi javnost dobila točne i pravovremene informacije o stanju na pojedinom području i mjerama koje se moraju provoditi. Hvala vam svima – rekao je I. Kirin. (www.icv.hr, mlo)

 

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content