NOVI PROJEKTI Virovitica će imati postav i Centar Domovinskog rata te uređen trg ispred Centra kulture

Virovitički gradonačelnik Ivica Kirin na danas (četvrtak) održanoj konferenciji za novinare predstavio je tri važna projekta koja će se realizirati na području grada. Riječ je o postavu posvećenom Domovinskom ratu koji će biti u novom Gradskom muzeju Virovitica, zatim novom Centru Domovinskog rata na području bivše zgrade Šumarije te uređenju modernog trga ispred Centra kulture u Virovitici.

Projekti se provode u suradnji s Ministarstvom hrvatskih branitelja, a nositelj im je Grad Virovitica s partnerima, Udrugom HVIDRA i Gradskim muzejom Virovitica.  Na konferenciji za medije na kojoj je nazočila i zamjenica gradonačelnika Vlasta Honjek-Golinac o projektima su govorili i Mirko Poljanac iz Udruge HVIDRA-e Virovitica, ravnateljica Gradskog muzeja Mihaela Kulej te ravnateljica Razvojne agencije VTA Tihana Harmund.

ULOGA VIROVITICE U DOMOVINSKOM RATU

– S obzirom na povijest Domovinskog rata i svega onoga što je učinjeno na ovom području, želja nam je našim braniteljima napraviti jedan prekrasan prostor, a za to nam je potpunu potporu dao i ministar branitelja Tomo Medved.

Jedan od projekata je postavljanje postava posvećenog Domovinskom ratu u Gradskom muzeju, za koji se sada javljamo na natječaj i koji bi trebao biti dovršen u sljedećih nekoliko mjeseci. Osim postava od drveta u muzeju će tako biti smješten i ovaj postav, a sve s ciljem kako bismo svim posjetiteljima i turistima pokazali što je Virovitica radila u stvaranju novije povijesti, odnosno stvaranju hrvatske države – rekao je gradonačelnik Ivica Kirin.

Najavio je i kako će se u suradnji s braniteljima prikupiti i dodatna dokumentacija vezana uz Domovinski rat, a koja se nalazi u brojnim privatnim arhivima i digitalizirati za nove naraštaje. Postav će se nalaziti u prizemlju Gradskog muzeja, u maloj izložbenoj dvorani.


Veliko iskustvo s obnovom Dvorca Pejačević i stvaranjem nova dva stalna postava djelatnicima muzeja daje dobar temelj da osmisle moderni multimedijalni interdisciplinarni interaktivni postav vezan uz Domovinski rat, rekla je ravnateljica M. Kulej.

– Kroz ovaj postav ćemo predstaviti sve najbitnije činjenice, a koje će biti dostupne svim posjetiteljima i mladima, kao i djeci koja ovu temu imaju u školskim programima. Dio nastave moći će održavati kod nas i na taj način doživjeti taj neposredni kontakt sa segmentom bliske povijesti i sa sudionicima koji će biti spremni na takvu vrstu suradnje – najavila je M. Kulej.

centar branitelji

MUZEJ I DOM ZA BRANITELJSKE UDRUGE

Drugi projekt odnosi se na uređenje modernog Centra Domovinskog rata u zgradi bivše Šumarije Virovitica. Služit će kao muzejsko-izložbeno-edukacijski prostor, ali i mjesto u kojemu će svoj „dom“ imati sve braniteljske udruge s područja grada Virovitice.
– Zahvaljujem ovim putem Upravi Hrvatskih šuma koje su Gradu dodijelile zgradu. Centar će imati i prateći predtrg, a tim prostorom također će upravljati Gradski muzej. Grad Virovitica bi na taj način uz sadašnji Gradski i Franjevački muzej, dobio i treći muzej, muzej Domovinskog rata, za koji imamo i potporu nadležnog ministarstva – objasnio je Kirin.

IMG 8560eb8d5335e34da87b0c72ce07876a V

 

Što se uređenja prostora oko Centra kulture tiče, u skoroj budućnosti trebao bi biti pretvoren u moderan trg na kojemu će se uz druge sadržaje nalaziti i spomen-obilježje virovitičkim braniteljima. Uz odavanje počasti braniteljima, smatra gradonačelnik, ovi će projekti ujedno pokazati svoj turistički i kulturni potencijal u godinama koje dolaze.

Mirko Poljanac, predsjednik Udruge HVIDRA Virovitica, zahvalio je Gradu na potpori i borbi u realizaciji ovih projekata, na suradnji s nadležnim ministarstvom te podršci koju su uvijek, kaže, davali hrvatskim braniteljima.

 


– Zahvaljujući Gradu, koji je s Ministarstvom hrvatskih branitelja odradio sav posao vezan uz pregovore, danas možemo reći da ovaj projekt kreće u realizaciju. Mi branitelji tražimo svoje mjesto u ovom gradu s obzirom da smo se za njega  borili i s obzirom da je temelj hrvatske države Domovinski rat. Ovaj Grad priznaje branitelje, imamo odličnu suradnju s njim i tako će i ostati – rekao je M. Poljanac i izrazio zadovoljstvo što će se uz moderan postav u Gradskom muzeju, u novom Centru Domovinskog rata naći sve braniteljske udruge i udruge proistekle iz Domovinskog rata koje djeluju na našem području.

– Tako ćemo uštedjeti sredstva koja sada trošimo na stanarinu i režije. Svake godine smo sve stariji i sve manje nas ima i teško nam je djelovati u pojedinim udrugama, pa nas raduje što ćemo svi imati jedan zajednički prostor za druženje i aktivnosti – rekao je M. Poljanac.

SREDSTVA IZ PRORAČUNA I NATJEČAJA

Sredstva za projekte, uz novac iz gradskog proračuna, namaknut će se putem natječaja. Ravnateljica Razvojne agencije VTA Tihana Harmund ističe kako je prošlog petka Ministarstvo hrvatskih branitelja objavilo natječaj za financiranje, između ostalog, i spomen-soba u vrijednosti od oko 60.000 kuna.
– Javit ćemo se na natječaj za sredstva za opremanje prostora, a druge natječaje ćemo također iskoristiti za Centar Domovinskog rata i uređenje trga ispred Centra kulture – rekla je T. Harmund. (www.icv.hr, mlo, foto: M. Lovrenc i arhiva)

 

 

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content