Ovo su najbolji online tečajevi na svijetu: Naučite strani jezik, programirati, povijest, biologiju, matematiku…

Zahvaljujući internetu, danas je obrazovanje dostupno baš svugdje, a vrijeme učenja ovisi isključivo o vama. Budući da ovih dana većina ljudi ostaje doma, Index.hr je je prikupio online tečajeve na kojima svi mogu steći korisna znanja bez plaćanja skupih instrukcija i tečajeva.

Online učenjem mogu se steći i relevantnija znanja za tržište rada i vlastiti napredak nego formalnim obrazovanjem, a pronašli su tečajeve iz raznih područja koji su potpuno besplatni. Tako možete bez ijedne uložene kune naučiti strani jezik, steći znanje iz programiranja, marketinga, analitike, povijesti, filozofije, matematike te mnogih drugih predmeta.

Izdvojili su tečajeve koji su potpuno besplatni, jedino “ograničenje” je to što morate poznavati engleski jezik.

Naučite novi strani jezik:

Duolingo – Na ovoj stranici možete naučiti brojne svjetske jezike od engleskog, njemačkog, talijanskog, francuskog, španjolskog pa sve do poljskog, ruskog, kineskog i mnogih drugih. Istraživanje je pokazalo da tijekom 34 sata učenja preko ove stranice možete steći znanje jezika koje biste stekli da pohađate cijeli semestar na nekom tečaju u školi stranih jezika ili u školi.

Busuu – Svaki tečaj na Busuu razvijen je korištenjem Zajedničkog europskog referentnog okvira (CEFR), međunarodno priznatog standarda za kreiranje lekcija iz stranog jezika. Učenjem stranog jezika preko ove stranice možete steći znanje jezika od razine A1 do B2.

Memrise – Korisnici koji su učili strane jezike preko ove stranice pišu kako im je stranica pomogla da nauče jezik i uz to se zabave. Osvojili su i Google Play Awards za najbolju aplikaciju.

Lingvist – Preko ove stranice možete naučiti strane jezike, odnosno stvari koje vam trebaju. Brzo napredujete jer možete preskakati materijal koji ne morate učiti ili vježbati, a aplikacija je dostupna i preko weba te Androida i iOS-a.

HelloTalk – Ova stranica nudi vam besplatne tečajeve za više od 150 jezika i ima preko 15 milijuna korisnika, a jezik učite u kontaktu s izvornim govornicima. Možete razgovarati s njima SMS-om, glasovnim porukama i pozivima ili videopozivima.

38445c69 0e14 4a02 b783 6b108531cb61 t1

Steknite znanje iz povijesti

edX – Ova stranica nudi vam niz tečajeva iz brojnih područja, a jedno od njih je i povijest. Preko nje možete naučiti svjetsku povijest, a teme uključuju sve od drevne Grčke do novije povijesti, europsku povijest umjetnosti, povijest religija i još mnogo toga.

Class Central – Naučite povijest s besplatnim internetskim tečajevima sa Sveučilišta Wesleyan, Sveučilišta Tel Aviv, Sveučilišta Virginia i ostalih vrhunskih sveučilišta širom svijeta.

Coursera – I ova stranica nudi razne tečajeve, a tečajevi povijesti istražuju drevne i moderne događaje i društvene trendove. Istražite teme poput rata, imperijalizma i globalizacije ili proučite povijest određenih grupa ili razdoblja kroz brojne tečajeve.

Open Culture – Ova stranica nudi besplatne tečajeve povijesti s vodećih svjetskih sveučilišta. Audio i videotečajeve možete preuzeti izravno na svoje računalo, mobitel ili mp3 uređaj.

Acadoceo – Mnoga sveučilišta i fakulteti nude svoje online tečajeve povijesti. Na ovoj stranici nalazi se 110 besplatnih internetskih tečajeva povijesti kroz koje možete proći.

Naučite matematiku

SchoolYourself – Učenje matematike online ne mora biti dosadno – ova stranica nudi besplatne interaktivne lekcije nagrađivanih profesora s Harvarda.

Math Playground – Ova je stranica namijenjena zabavnom učenju matematike za djecu u osnovnoj školi, od 1. do 6. razreda. Na stranici je niz matematičkih igara tako da djeca mogu učiti, a pritom im neće biti dosadno.

Khan Academy – Studenti vježbaju vlastitim tempom, prvo uče gradivo koje još nisu savladali, a potom ubrzavaju učenje. Stranica je namijenjena i učenicima i profesorima.

Math Pickle – Na ovoj stranici učenicima se matematika približava putem igara, puzzli i zagonetki. Igre i zagonetke traju od 45 do 60 minuta i osmišljene su po razredima.

Alison – Stranica nudi tečajeve iz širokog spektra matematike. Početnici mogu započeti s tečajevima osnovne razine, ali svatko može naći lekcije za nivo vlastitog znanja.

6ac07c5e dd90 407f 92fa fa3cdb61be45 t2

Naučite programirati i izrađivati web stranice

Codecademy – Interaktivni besplatni tečaj programiranja koji je u sedam godina koristilo 45 milijuna ljudi. Preko ovog tečaja možete naučiti izrađivati web stranicu ili naučiti kako se analiziraju podaci.

Udacity – Korisnici mogu pronaći mentora koji će ih voditi kroz učenje, odgovarati na pitanja i motivirati ih. Uz to, korisnicima se nudi izrada vlastitog plana učenja prilagođenog samo njima.

Platzi – Stručni tečajevi s predavanjima uživo i stručnim predavačima iz područja programiranja, marketinga, dizajna i poslovanja.

Bit Degree – Bit Degree nudi hrpu besplatnih tečajeva koji variraju od programiranja do razvoja igara. Postoji nekoliko programskih jezika, ali najpopularniji su HTML, PHP, Javascript i SQL.

Coursera – Nudi tečajeve i tutoriale programiranja, a predaju ih profesori s vodećih sveučilišta. Cousrea nudi stotine različitih tečajeva koji se odnose na programiranje.

FreeCodeCamp – Stranica nudi tečajeve i priliku za učenje programiranja sudjelovanjem u raznim izazovima. Neki od programskih jezika koje možete naučiti su HTML5, CSS3, Javascript, Node.js, React.js.

Dash – Zabavan i besplatan online tečaj koji uči osnovama web razvoja putem projekata koje možete raditi u svom internetskom pregledniku.

Odin project – Platforma je prikupila najbolje obrazovne izvore dostupne na webu. Možete naučiti niz programskih jezika kao što su HTML5, CSS3, Javascript…

Code Avengers – Koristi interaktivan i zabavan pristup učenju programiranja. Postoje razni tečajevi koji će vas naučiti kako izrađivati web stranice, aplikacije, pa čak i igre. Svaki tečaj traje 12 sati i dostupan je na brojnim jezicima.

Codeasy – Ovo je stranica za one koji ne znaju ništa o programiranju. Nudi vrlo jedinstven i zabavan način učenja programiranja. Osnovni tečaj je besplatan.

f69b4039 4f90 4ee4 8424 fcac3d0f8202 t3

Naučite raditi s podacima

Data Camp – Nudi tutorijale i tečajeve o radu s podacima. Te vještina su vrlo korisne za brojna područja rada.

Dataquest – Naučite Python, R, SQL, vizualizaciju podataka, analizu podataka. Stranica nudi 60 besplatnih lekcija.

Metis – Ovaj tečaj služi kao uvod u znanje o radu s podacima. Možete naučiti sve o prikupljanju, čišćenju i objedinjavanju podataka, istraživačkoj analizi i vizualizaciji podataka.

Caltech – Ugledno kalifornijsko sveučilište nudi besplatne online tečajeve o radu s podacima.

Data Science Masters – Nudi temeljnu edukaciju potrebnu za rad s korištenjem podataka.

Naučite raditi u Photoshopu

GCF LearnFree – Besplatni vodič nudi pristup na 10 osnovnih lekcija i pet dodataka, uključujući kviz koji omogućuje da testirate svoje vještine. Ovi su moduli namijenjeni početnicima i olakšavaju učenje Photoshopa od početka.

Photoshop Essentials – Vodič kroz Photoshop možete pronaći na njihovoj web stranici ili njihovom YouTube kanalu. Neke su lekcije osnovne, dok se druge fokusiraju na modifikaciju slika, poput mijenjanja boje očiju ili frizure osobi na fotografiji.

Photoshop Cafe – Još jedna u nizu stranica koja nudi besplatan videovodič kroz Photoshop. Pomoću njihovog nastavnog sadržaja možete naučiti raditi popularne stvari poput “rezanja” stabala, stavljanja teksta u razne oblike i pretvaranja fotografija u skicu olovkom.

Design Stacks – Nudi vodiče pomoću kojih možete naučiti Photoshop od samog početka do kraja. Možete započeti s osnovama koje će vam pomoći razumjeti osnovne pojmove pa nakon toga možete naučiti složenije stvari, poput dodavanja specijalnih efekata.

Tuts+ – Stranica je koja nadilazi osnovne stvari i omogućuje da naučite Photoshop tehnike koje će vam pomoći u raznim poslovima. Tako možete naučiti kako izraditi letke, vizitke, plakate i još mnogo toga.

f1a5569b 3ec4 4f58 9e10 e73e599217a3 t4

Steknite znanje iz biologije

Class Central – Naučite biologiju putem besplatnih internetskih tečajeva koje nudi ova stranica. Na njoj su tečajevi s najpoznatijih svjetskih sveučilišta poput Sveučilišta u Cape Townu, Sveučilišta Alberta, Massachusetts Institutea of Technology, Sveučilišta u Chicagu i drugih najboljih sveučilišta širom svijeta.

Alison – Sa širokim spektrom besplatnih online tečajeva biologije na ovoj stranici možete istražiti i naučiti razno gradivo. Nudi se niz tečajeva s raznim temama, poput ljudske anatomije, genetike i DNK, nasljeđivanja i još mnogo toga.

Academic Earth – Nudi niz besplatnih tečajeva iz biologije. Učenici i studenti tako mogu učiti o životnom ciklusu, pretvaranju hrane u energiju, reprodukciji, smrti, virusima, bakterijama…

EdX – Pohađajte besplatne online tečajeve biologije iz genetike, biotehnologije, biokemije, neurobiologije i drugih disciplina. Tečajevi uključuju osnove neuroznanosti sa Sveučilišta Harvard, molekularnu biologiju s MIT-a te na ovaj način možete besplatno učiti gradivo s prestižnih američkih sveučilišta.

OpenLearn – Stranica nudi niz besplatnih tečajeva i gradivo iz područja biologije. Tako možete učiti o mikrobima, vitaminima i mineralima, vodi i ljudskom zdravlju i mnogim drugim temama.

Proširite znanje iz povijesti umjetnosti

Open Arts Archive – U samom tečaju istraživat ćete suvremenu umjetnost, od 1980-ih nadalje. Rezultati učenja s tečaja su prepoznavanje učinaka umjetničkih djela, razumijevanje niza umjetničkih tehnika, poput uporabe boja, kompozicije i medija, prepoznavanje odnosa između učinaka i tehnika u nizu umjetničkih djela itd.

Learning Path – Ovdje besplatno možete pohađati otvorene tečajeve poznatog američkog sveučilišta MIT, koje nudi nekoliko satova povijesti umjetnosti. Tako možete učiti o modernoj umjetnosti i masovnoj kulturi, dok umjetnost od 1940. godine istražuje umjetnički svijet od Drugog svjetskog rata do danas te nužno ispituje odnos umjetnosti i politike.

Coursera -Tečaj je namijenjen svima koji žele više saznati o modernoj i suvremenoj umjetnosti. Tečaj traje 5 tjedana i svakog tjedna započinje videom koji povezuje umjetnička djela iz kolekcije Muzeja moderne umjetnosti. Čut ćete audiointervjue s umjetnicima, dizajnerima i kustosima i saznati više o odabranim radovima.

ArtGallery Yale – Ovaj niz predavanja na stranici poznatog američkog sveučilišta Yale prati umjetnost kroz 19. stoljeće pa sve 21. stoljeća. Postavljeno je 12 videopredavanja za lakše učenje.

Highbrow Ova jedinstvena internetska platforma za učenje šalje vam predavanja mailom umjesto da idete na njihovu stranicu. Svakodnevno dobivate po jednu lekciju tijekom tečaja koji traje 10 dana.

c4e4b0ab bd19 4da3 8514 fad9d6cc6819 t5

Steknite znanje iz društvenih znanosti

Learn out Loud – Stranica nudi niz besplatnih predavanja. Možete obnoviti ili proširiti svoje znanje iz sociologije, filozofije, psihologije, a predavanja su dostupna na audio i videozapisima.

Online Courses – Bilo da studirate ili ste samo znatiželjni, ovi će vam tečajevi proširiti znanje. Naći ćete besplatno gradivo iz raznih predmeta, od vanjske politike, građanskog odgoja, dječjih prava i još mnogih dugih lekcija.

Future Learn – Na tečaju ćete naučiti osnove sociologije i otkriti sociološke teorije. Istražit ćete razne teme, uključujući društvenu nejednakost, globalizaciju i medije. Također ćete naučiti kako napraviti vlastita sociološka istraživanja i predstaviti svoja otkrića.

Open Culture – Na stranici se nalazi zbirka od 120 e-knjiga s besplatnim sadržajem iz područja filozofije. Također možete preuzeti audio i videotečajeve direktno na svoje računalo ili mp3 uređaj.

Courses – Stranica nudi 7 tečajeva iz različitih tema s područja političkih znanosti. Riječ je o tečajevima s prestižnih američkih sveučilišta poput Stanforda, Yalea, Princetona…

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content