Predstavnici braniteljskih udruga iz Virovitičko-podravske županije sudjelovali na obilježavanju 29. obljetnice početka Domovinskog rata u Pakracu

Predstavnici braniteljskih udruga iz Virovitičko-podravske županije sudjelovali su na obilježavanju 29. obljetnice početka Domovinskog rata u Pakracu. Program obilježavanja započeo je svetom misom zadušnicom za sve poginule i umrle hrvatske branitelje koja je u 10 sati služena u župnoj crkvi Uznesenja BDM. Nakon svete mise sudionici su formirali ”Mimohod pobjednika” koji se ulicama Pakraca uputio prema rimokatoličkom groblju gdje je na Spomen obilježju hrvatskim braniteljima bila odana počast polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća.

U ”Mimohodu pobjednika” sudjelovali su brojni uzvanici i posjetitelji, među kojima su bili general Marijan Mareković, izaslanik predsjednika RH, ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved, general Mladen Markač i mnogi drugi.

Zahvalnost svim policajcima i drugim sudionicima događanja od 1. i 2. ožujka 1991. godine, kao i Pakracu i Pakračanima na tome što svih tih godina čuvaju spomen na te dane i svima onima koji dolaze tom prigodom u Pakrac, bile su najčešće izgovorene riječi danas s pozornice postavljene na pakračkoj tržnici gdje su se okupili brojni uzvanici, sudionici tog povijesnog događaja, brojna izaslanstva braniteljskih udruga, jedinica lokalne i regionalne samouprave, izaslanstva i različite jedinice MUP-a, više povijesnih postrojbi, te učenici osnovnih škola iz Pakraca, Nove Gradiške, Osijeka i Čađavice.

Na svečanoj 29. obljetnici početka Domovinskog rata u Pakracu sudjelovali su i predstavnici udruga proisteklih iz Domovinskog rata iz Virovitičko-podravske županije, Zajednice udruga i članova HVIDR-a VPŽ na čelu sa predsjednikom Matom Bubašem, Udruge HVIDR-a Slatina na čelu s predsjednikom Ilijom Nikolićem, Udruge HVIDR-a Virovitica na čelu s predsjednikom Mirkom Poljencam, Udruge hrvatskih branitelja i dragovoljaca Domovinskog rata Duga Međa na čelu s generalom Mirkom Horvatinom, Udruge veterana vojne policije iz Domovinskog rata VPŽ na čelu s predsjednikom Draženom Zelenkom, te predsjednik koordinacije braniteljskih udruga grada Virovitice Zvonko Kožnjak i načelnik Policijske uprave virovitičko-podravske Siniša Knežević.

Što se dogodilo u Pakracu 1. i 2. ožujka 1991.?

Uvod u sukob, koji se dogodio 1. i 2. ožujka 1991. godine, počinje 21. veljače 1991. kada Sabor RH donosi Rezoluciju o prihvaćanju postupka za razdruživanje SFRJ i Rezoluciju o zaštiti ustavnog poretka Republike Hrvatske. Istog dana načelnik Policijske postaje, Jovo Vezmar, izdaje zapovijed o mobilizaciji „rezervnog sastava milicije“ zbog, kako se navodi, vježbe i provjere mobilnosti i osposobljenosti. Također, od istog tog datuma, naoružane grupice srpskih civila kretale su se gradom pokušavajući time stvoriti dojam da je Pakrac stvarno u SAO Krajini. Već sljedeći dan, 22. veljače 1991., sazvana je Skupština Općine (SO) Pakrac. Od 75 zastupnika prisutno je bilo 52, a od 23 odsutna, čak 15 njih bili su Hrvati. Glasovanjem (31 „za“, 2 „protiv“ i 13 „suzdržanih“) donesena je odluka o pristupanju općine Pakrac SAO Krajini. Dana 28. veljače 1991. Ustavni sud RH poništava odluku Skupštine općine Pakrac o pripajanju SAO Krajini, a načelnik postaje Vezmar poziva pričuvne policajce da predaju oružje. Ovaj naizgled mirotvoran čin, imao je sasvim drugu svrhu. Namjera je bila razoružati samo hrvatske policajce, dok je srpskim bilo naređeno okupljanje na nogometnom igralištu u selu Šeovica, naseljenim pretežno srpskim stanovništvom. Isti dan navečer je na prostorijama općinskog SDS-a, u centru grada, pokraj stranačke zastave izvješena i srpska zastava.

(www.icv.hr, adf, pakrackilist.hr; Foto: M. Horvatin i M. Bubaš)

[g-gallery gid=”583147″]

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content