S.O.S Virovitica i povjerenstva za ravnopravnost spolova javnom akcijom obilježili Dan žena

Udruga „S.O.S. Virovitica“, Povjerenstvo za ravnopravnost spolova Virovitičko-podravske županije i grada Virovitice obilježili su Međunarodni dan žena javnom akcijom podjele promotivnih materijala ispred Gradske knjižnice i čitaonice u Virovitici. U kontaktu s građanima i građankama promovirana su sva postignuća ženskog aktivizma kao i potreba nastavka borbe za ostvarivanjem još uvijek neostvarenih ciljeva.

– Međunarodni dan žena se obilježava kao dan posvećen ženskoj borbi za slobodu, ravnopravnost, jednakost, solidarnost, pravičnost i poštovanje. To je dan kada slavimo sva postignuća, svaku borbu, svaki glas, svaki prkos i postavljamo nove zahtjeve za unapređenje položaja žena u društvu – kažu iz Udruge S.O.S. te dodaju kako ove godine obilježavamo 25 godina Pekinške deklaracije koja je postavila strateške ciljeve za postizanje rodne ravnopravnosti, a koju je usvojilo 189 zemalja na povijesnoj UN-ovoj konferenciji u Pekingu 1995. godine.

20200307 103427

– Ravnopravnost još nije ostvarena i zato zahtijevamo jednake mogućnosti za sve, jednaka prava, jednake  plaće, suzbijanje rodnouvjetovanog nasilja, veću participaciju u političkom i društvenom životu, bolje uvijete za usklađenost poslovnog i privatnog života, bolji pristup tržištu rada – ističu te poručuju ženama da ostanu ustrajne i hrabre u očuvanju stečenih prava, ali i u postavljanju novih zahtjeva za njihovo unapređenje.

– Slijedimo žene koje su bile pokretači za ostvarivanje prava jer da nije bilo njih žene bi danas bile potpuno nevidljive u društvu i ne bi imale ni ova prava i mogućnosti koje danas imaju. Borba za bolji i pravedniji položaj  žena u društvu je borba za bolji svijet i zato pozivamo i muškarce da nam daju podršku u nastojanjima da ovo društvo učinimo ravnopravnijim, pravednijim, tolerantnijim i ugodnijim za život svih nas – istaknuli su. (www.icv.hr, S.O.S. Virovitica)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content