Učenica OŠ E. Kumičića Slatina Karla Mak postala mlada ambasadorica za prava djece i mladih Europske unije

blank

Učenica Osnovne škole Eugena Kumičića Slatina Karla Mak pod mentorstvom učiteljice Ivane Strupar je na natječaju za mlade ambasadore za prava djece i mladih Europske unije izabrana za mladu ambasadoricu. Natječaj je proveo Ured UNICEF-a za Hrvatsku i Ministarstvo vanjskih i europskih poslova Republike Hrvatske, na koji je pristupilo ukupno 107 djece i mladih, a odabrano je samo 11 mladih ambasadora iz cijele Hrvatske, među kojima je i Karla Mak, jedina odabrana iz Virovitičko-podravske županije.

Mladi ambasadori su djeca i mladi od 13 do 17 godina, a izabrani su na mandat od dvije godine (do kraja 2021. godine). Zadaća mladih ambasadora je podizanje svijesti među donositeljima odluka o problemima i izazovima s kojima se mladi u Europskoj uniji svakodnevno susreću, podržavanje aktivnosti i inicijative djece i mladih u Hrvatskoj, posebice u lokalnim sredinama, te sudjelovanje na konferencijama o dječjoj participaciji u Zagrebu, Rovinju i Bruxellesu.

Ambasadoricu Karlu Mak među brojnim je kandidatima izdvojilo izvrsno poznavanje engleskoga jezika, izvrsne komunikacijske vještine, spremnost na javne nastupe, iskustva u volontiranju, izvrsno poznavanje dječjih prava kroz sudjelovanju u Dječjem forumu Mladost te njezina želja da djecu Europske unije pouči njihovim pravima i ukaže na izazove i poteškoće s kojima se suočavaju djeca i mladi Europske unije, poput mira u Europi te klimatskih promjena.

Uz aktivnosti koje obuhvaća predsjedanje Vijećem EU-a, mladi će ambasadori imati priliku surađivati i s Uredom UNICEF-a za Hrvatsku kao savjetnici u razvijanju UNICEF-ovih programa za djecu i mlade. Mladi ambasadori tako će dobiti priliku govoriti o svojim iskustvima, podijeliti svoje stavove, predlagati teme za rasprave i aktivnosti te moguća rješenja za probleme svojih vršnjaka.

Ured UNICEF-a je u Zagrebu 2. ožujka organizirao početnu edukaciju na kojoj je sudjelovala i Karla, a riječ je bila o dječjim pravima, načinima funkcioniranja Europske unije te predstavljanju plana rada mladih ambasadora tijekom predsjedanja Hrvatske Europskom unijom. (www.icv.hr, ADF, I. Stupar)