UOZBILJITE SE! Umjesto u samoizolaciji, policija jednog muškarca pronašla u trgovačkom centru, a drugog u kafiću

Na području virovitičko-podravske županije policija je zatekla još dva muškarca kako krše mjeru samoizolacije. Naime, danas su izvijestili kako su utvrdili da “46-godišnjak sa područja Virovitice krši naredbu iz rješenja o izrečenoj samoizolaciji, koja mu je izrečena u trajanju od 14 dana s početkom trajanja samoizolacije od dana 10.03.2020. godine” te također da “31-godišnjak sa šireg područja Pitomače krši naredbu iz rješenja o izrečenoj samoizolaciji, koja mu je izrečena u trajanju od 14 dana s početkom trajanja samoizolacije od dana 11.03.2020. godine.” Oba će muškarca biti prijavljena sanitarnom inspektoru.

Kako doznajemo, jednog su muškarca pronašli u trgovačkom centru na području Virovitice, a drugoga u kafiću na području Pitomače.

Prema riječima epidemiologa Miroslava Venusa, ravnatelja županijskog Zavoda za javno zdravstvo “Sveti Rok” i člana županijskog Stožera civilne zaštite, trenutno je na našem području oko 70-ak osoba u samoizolaciji. Ta se brojka konstantno mijenja, a samo jedan koji prekrši tu mjeru, a nosi virus (moguće je biti zaražen i ne pokazivati simptome nap.a.), dovoljan je da ugrozi čitavu okolicu.

– Ti ljudi moraju biti svjesni da ugrožavaju ne samo svoje zdravlje, već i zdravlje nekoga od svojih najbližih. Svatko od nas ima nekog tko je u rizičnim skupinama, bilo da su starije osobe ili su s nekakvim kroničnim bolestima za koje, ponavljamo, koronavirus bi mogao biti izuzetno opasan i izazvati teške kliničke slike pa možda i smrtni ishod. Zato pozivam sve da se pridržavaju odredbi kućne samoizolacije. Uvijek kažem nije to tako dug period, 14 dana mislim da svatko može organizirati da to provede u potpunosti – naglasio je Venus.

Osim onih koji su bili u izravnom kontaktu s oboljelom osobom, u samoizolaciji trebaju boraviti osobe koje su u posljednjih 14 dana boravile u gotovo svim zemljama Europe i svijeta. Tu se posebno ističu one iz kojih najčešće dolaze naši ljudi, kaže Venus, kao što su Italija, Austrija, Njemačka, Irska, Švedska, Španjolska, Francuska, Danska…

Objavljene preporuke za osobe koje moraju biti u samoizolaciji: Pogledajte 10 mjera kojih se moraju pridržavati

Važno je istaknuti da zaposlene osobe koje se nalaze u samoizolaciji imaju pravo na naknadu plaće, i to na teret Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje. A za kupovinu namirnica, lijekova i svega drugoga uvijek postoji obitelj, prijatelji, susjedi, kao i brojne udruge i institucije koje su u ovom periodu odlučile pomagati na taj način.

Kazne za kršenje izolacije se kreću od 8 tisuća do 120 tisuća kuna, no ima li cijenu spoznaja da ste upravo vi osoba koja je zarazila svoju zajednicu i prouzročila nečiju smrt? (www.icv.hr, ml)

Objavljene kazne za kršenje samoizolacije: 8 tisuća kuna je tek početak, penju se do 120 tisuća kuna

 

 

- PROMO -

 

 

Povezane vijesti

Skip to content