Već devet godina u okviru Gradske knjižnice i čitaonice Virovitica djeluje Igraonica: O knjigama, životu i aktualnim temama stotine je mališana naučilo kroz igru, glumu, pjesmu i zabavu

Igra, učenje, čitanje, gluma, sviranje, ples, recitacija, kreativno izražavanje i još puno toga na raspolaganju je najmlađima, djeci predškolske dobi i to u Igraonici koja djeluje u okviru Gradske knjižnice i čitaonice u Virovitici. Igraonica postoji već devet godina i njezin bogati program dosad su prošle stotine zadovoljnih mališana.

U Igraonici su obuhvaćena sva djeca predškolske dobi, od beba do djece koja polaze u školu, kaže voditeljica Ivana Molnar. Razvrstani su u skupine, prema dobi.

– Program se provodi dvaput tjedno, u trajanju od sat i pol. Imamo i igraonice za bebe, s kojima su roditelji cijelo vrijeme. U programu koristimo različite medije koji su namijenjeni predškolskom djetetu, a s ciljem razvoja svih njegovih područja, kao što su socioemocionalni, spoznajni, psihomotorni razvoj, zatim govor, komunikacija i stvaranje – objašnjava Ivana Molnar dodajući kako je riječ o spoju sadržaja koji je prilagođen dobi i mogućnostima djeteta te je uvijek zanimljiv, zabavan i poučan u isto vrijeme.

knjiznica 3 Custom

UPISUJU CIJELE GODINE

Biti dio Igraonice je lako – dovoljno je da dijete bude upisano kao član Gradske knjižnice čitaonice Virovitica i ima svoju dječju iskaznicu ili da neki od odraslih članova ima obiteljsku iskaznicu. Nema roka upisa – traju cijele godine. Svi su sadržaji besplatni, a na prvu igraonicu dijete treba donijeti potrošni materijal, kao što su bojice, flomasteri, glinamol i slično. Drugih izdataka za roditelje nema. Sama igraonica je pak prostor koji je za djecu ugodan i zanimljiv – opremljen je prikladnim namještajem i velikim fondom igračaka koji se nadopunjuje svake godine.

SADRŽAJ I ZA RODITELJE

– Uvijek se gleda na ispravnost igračaka, da ispunjavaju propisane standarde o zaštiti zdravlja i sigurnosti korištenja, kao i zaštiti okoliša te da su primjereni za svaku životnu dob – ističe naša sugovornica koja kaže kako to sve teži važnim ciljevima – poticanju i razvijanju rane pismenosti, stvaranju potencijalnih korisnika te da naviknu djecu i obitelji na prostor Knjižnice.

– U sadržaju gledamo da je dio namijenjen i roditeljima jer su nam oni neizostavni partner u programima. Tako ih, uz to što ih uključujemo u sam program, volimo educirati o kvalitetnoj slikovnici, literaturi za odgoj i obrazovanje djeteta te korisnim informacijama i savjetima putem oglasnih panoa, letaka preporukom knjiga, razgovorom – hvali I. Molnar suradnju s roditeljima koji ponekad jednako uživaju kao i njihovi mališani.

Među njima su i roditelji djece s teškoćama u razvoju, koja su svoje mjesto također našla u Igraonici i u njoj upoznala nove prijatelje. Ujedno, Igraonica djeluje i izvan zidova Knjižnice – godinama uspješno surađuje s odgojno-obrazovnim institucijama i kulturnim ustanovama na području grada, kao što je Dječji vrtić „Cvrčak“ i drugi, Kazalište Virovitica, Gradski muzej, Glazbena škola „Jan Vlašimsky“, Opća bolnica Virovitica, PU virovitičko-podravska…

knjiznica 1 Custom

SLIKOVNICA GLAVNA

Kakav je pogled iznutra, odnosno, što se točno radi na Igraonici, pitamo.

– Imamo različite sadržaje. Ono što je najvažnije reći je da svaka igraonica započinje i završava čitanjem slikovnice ili priče. Nakon toga, bavimo se različitim aktivnostima. Imamo lutkarske improvizacije, pokretne igre, učimo brojalice, plešemo, istražujemo prirodne pojave, igramo se različitim društvenim igrama i didaktičkim materijalom. Zašto slikovnica ili priča na početku i kraju? Jer je konačni cilj svega poticanje čitanja i druženje s knjigama. Želimo dijete naučiti na knjižnicu i njezine sadržaje, da se kasnije rado vraćaju knjižnici i knjigama. Sretni smo jer iskustvo u ovih devet godina rada pokazuje kako smo u tome uspjeli – zadovoljno ističe I. Molnar koja kaže kako ponedjeljkom održavaju i pričaonice. Na njima pričaju priče, bajke i basne, dramatiziraju književna djela, izmišljaju vlastite priče, oslikavaju slikovnice, stripove…

Jednom tjedno ili jednom u mjesecu organiziraju i druge sadržaje na koje pozivaju djecu predškolskog uzrasta koja su zainteresirana za kreativni sadržaj. Te su igraonice često zamišljene u suradnji s Dječjim odjelom Knjižnice i Društvom „Naša djeca“ Virovitica.

– Neke od aktivnosti su izrada predmeta od ambalaže, recikliranje, modeliranje glinom, ali i izrada tematskih ukrasa – kaže I. Molnar. Kako ne bi sve ostalo na zabavi, Igraonica aktivno provodi i preventivne programe o kojima educira roditelje. (www.icv.hr, mlo)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content