Virovitičko-podravska županija trenutno provodi projekte vrijedne gotovo 120 milijuna kuna, od kojih su najznačajniji Tehnološko-inovacijski centar i Centar za istraživanje i razvoj u mljekarstvu

Tehnološko-inovacijski centar, Centar za istraživanje i razvoj u mljekarstvu, energetske obnove osnovnih škola u Gornjem Bazju, Suhopolju, Pitomači, Josipovu, kao i sportske dvorane Tehničke škole, zgrade paviljona IV. Doma zdravlja u Slatini i Opće medicine u Virovitici, sustav navodnjavanja Novi Gradac – Detkovac, dio su najznačajnijih projekata koji se u ovom trenutku ili provode ili su pri kraju u Virovitičko-podravskoj županiji, a nositelj im je upravo Virovitičko-podravska županija. Projekti su to koji su vrijedni gotovo 120 milijuna kuna.

Najznačajniji su svakako Centar za istraživanje i razvoj u mljekarstvu i Tehnološko-inovacijski centar koji od rujna niču u Virovitici, a koji će biti završeni ove godine. Centar za istraživanje i razvoj u mljekarstvu u Virovitici, je najvažniji razvojni projekt Virovitičko-podravske županije, čija je vrijednost veća od 36 milijuna kuna. Projekt je to Virovitičko-podravske županije, s partnerom Agronomskim fakultetom Sveučilišta u Zagrebu. Projektni prijedlog je prijavljen u sklopu ograničenog javnog poziva za dostavu prijedloga razvojnih projekata koji će se u stopostotnom iznosu financirati u okviru provedbe Razvojnog sporazuma za područje Slavonije, Baranje i Srijema iz nacionalnih sredstava Ministarstva poljoprivrede.

IMG 9810
Foto: K. Toplak

U budućnosti, Centar za istraživanje i razvoj u mljekarstvu u Virovitici, prostirat će se na dva kata i 1.500 četvorna metra, nudit će se usluge za istraživanje i razvoj novih proizvoda na bazi mlijeka, usluge probne proizvodnje novih proizvoda od mlijeka prema zahtjevu poduzetnika iz mljekarskog sektora; usluge laboratorijskih istraživanja kao i usluge edukacije i stručnog treninga obrtnika i poljoprivrednih gospodarstvenika.

– Upravo izgradnjom ovog projekta pomoći ćemo našim stočarima i mljekarima da imaju ovakvu potpornu instituciju koja će im pomoći u razvijanju novih proizvoda. Ovaj Centar bio je želja naših mljekara, ali i mljekara iz susjednih županija i vjerujem da će im pomoći u razvijanju svojih proizvoda – rekao je župan Igor Andrović, naglasivši kako će s Centrom mljekari moći zajedničkim snagama nastupati na tržištu, pregovarati otkupne cijene mlijeka, kao i brojne druge aktivnosti na tržištu.

Osim toga, drugo veliko gradilište je ono gdje raste Tehnološko-inovacijski centar. Riječ je o jednom od najznačajnijih županijskih projekata koji je u stopostotnom iznosu financiran iz Europskog fonda za regionalni razvoj. Ukupna vrijednost projekta je 17,6 milijuna kuna, a partneri na projektu i u daljnjem radu su Prehrambeno tehnološki fakultet u Osijeku i Poljoprivredni fakultet u Osijeku. Oba projekta napisala je VIDRA Agencija za regionalni razvoj Virovitičko-podravske županije.

IMG 9834
Foto: K. Toplak

Budući Tehnološko inovacijski centar, omogućit će razvitak prvenstveno poljoprivrede i pomoći brojnim OPG-ovima s ovog područja da si osiguraju bolji plasman proizvoda. U njegovim prostorima nalazit će se Odsjek za med, Odsjek za ljekovito bilje, Odsjek za mlijeko, prostor za spektrometriju i mikroskopiju, prostor za pripremu uzoraka za analizu i konferencijska dvorana.

– Ovaj Centar našim poljoprivrednicima i poduzetnicima omogućit će suradnju sa znanstvenim institucijama, Prehrambeno-tehnološkim fakultetom i Poljoprivrednim fakultetom iz Osijeka. Završetkom radova ovo će biti institucija čiji će djelatnici pomoći poljoprivrednicima poboljšati poljoprivrednu proizvodnju, a bavit će se kulturama koje su najprepoznatljivije i najrasprostranjenije na području naše županije, a riječ je o medu, mlijeku i ljekovitom bilju. Jednako tako nadam se da će ovaj projekt pomoći povećati proizvodnju prehrambenih proizvoda na našem području – rekao je župan Andrović. (vpz.hr)

[g-gallery gid=”584832″]

 

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content