Županijski Stožer civilne zaštite: Apeliramo na osobe koje su dobile rješenje o samoizolaciji da se strogo pridržavaju uputa, od utorka poseban režim ulaska u Opću bolnicu Virovitica

Na sjednici Stožera civilne zaštite Virovitičko-podravske županije koja je održana pod predsjedanjem njenog načelnika Marija Klementa najviše se govorilo o osobama koje se nalaze u samoizolaciji (na području Virovitičko-podravske županije ih ima 50-ak nap.a.) te o indicijama po kojima se osobe koje su dobile rješenje o samoizolaciji, a vezano za koronavirus, strogo ne pridržavaju naputaka.

– Još jednom apeliramo na osobe koje su dobile rješenje o samoizolaciji da se strogo pridržavaju uputa. Nemojte olako shvaćati situaciju. Budimo ozbiljni i odgovorni. Ne stavljajte svoje i zdravlje svojih najmilijih na kocku. Osobe koje primijete one koji krše pravila samoizolacije trebaju ih prijaviti na 112 te će protiv njih biti pokrenute potrebne mjere – naglasio je zapovjednik Stožera civilne zaštite Virovitičko-podravske županije Marijo Klement.

Inače, Državni inspektorat je objavio kolike su kazne za nepridržavanje odluke o samoizolaciji. Prva kazna je 8.000 kuna, a ako se više puta krši samoizolacija, taj iznos raste. Najviša kazna iznosi 120.000 kuna. Naplata izrečene novčane kazne obavit će se prisilno putem FINA-e – stoji u priopćenju.

Podsjetimo, Nacionalni stožer za civilnu zaštitu objavio je preporuke za osobe kojima je određen zdravstveni nadzor u kućnoj samoizolaciji. Riječ je o 10 mjera:

1. Nije dozvoljeno izlaziti iz kuće.
2. Svakodnevno kontaktirajte nadležnog epidemiologa.
3. Mjerite tjelesnu temperaturu ujutro i navečer.
4. Obratite pažnju na pojavu simptoma respiratorne infekcije (temperatura, kašalj, otežano disanje…).
5. Redovito perite ruke sapunom ili koristite hidroalkoholnu otopinu.
6. Redovito čistite i dezinficirajte predmete i površine u prostorijama gdje boravite.
7. Redovito provjetravajte prostoriju.
8. Koristite zasebnu posteljinu, ručnike i pribor za jelo.
9. Osigurajte odvojenu sobu i odvojeno koristite kupaonicu.
10. U slučaju potrebe za odlaskom u zdravstvenu ustanovu prethodno se javite telefonom liječniku obiteljske medicine.

Od utorka, 17. ožujka, na snazi će biti i poseban režim u Općoj bolnici Virovitica, a sve s ciljem čuvanja i brige za zdravlje i sigurnost naših građana. O tome je govorio ravnatelj Opće bolnice Virovitica Dinko Blažević.

–    Svi ulazi u Opću bolnicu Virovitica, izuzev njih dva, bit će zatvoreni. Otvoreni će biti ulaz u Hitni bolnički prijem i ulaz koji se nalazi pokraj njega, gdje će se stepeništem ulaziti u bolnicu. Na ulazu će djelatnici bolnice upućivati pacijente kamo trebaju ići. Osim toga, „hladni program“ će u određenoj mjeri biti reduciran. Sve rizične situacije svest ćemo na najmanju moguću razinu da se potencijalna zaraza ne širi, jer moramo poduzeti sve raspoložive mjere kako virus ne bi ušao u zdravstvenu ustanovu. (vpz.hr)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content