Biskup Škvorčević zatražio ukidanje obustave vjerskih okupljanja za Požeško-slavonsku i Virovitičko-podravsku županiju

Požeški biskup Antun Škvorčević uputio je zamolbu Davoru Božinoviću, načelniku Stožera civilne zaštite RH, potpredsjedniku Vlade i ministru unutarnjih poslova da Stožer civilne zaštite RH dokine mjeru obustave vjerskih okupljanja za katoličke župe na području Požeško-slavonske i Virovitičko-podravske županije.

Biskup je u molbi zahvalio Stožeru na svemu što su do sada učinili u nastojanju oko očuvanja hrvatskih građana od zaraze koronavirusom. Istaknuo je kako je mjera kojom su obustavljena vjerska okupljanja stavila u težak položaj katoličke vjernike, kojima je za duhovni život bitno sudjelovanje na euharistijskom slavlju, primanje svete pričesti i drugih sakramenata.

Naglasio je kako u Požeškoj biskupiji koja se prostire na području šest županija, Požeško-slavonska županija od početka pandemije do danas ima samo 3 zaražene osobe koronavirusom, a Virovitičko-podravska 2, odnosno 4, ako se računa po sustavu središnje baze podataka.

– U petak, 17. travnja 2020. primarius Krunoslav Capak, ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo gostovao je u središnjem Dnevniku HRT-a te je među ostalim kazao kako se u Stožeru razgovara o tome da postoji nekoliko županija koje imaju jako dobru epidemiološku situaciju, spomenuvši Požeško-slavonsku županiju, koja ima najnižu incidenciju te Virovitičko-podravsku županiju. Istaknuo je kako „Postoji mogućnost da se kod njih nešto više mjera olabavi, odnosno relaksira s obzirom da imaju odličnu epidemiološku situaciju. ” Ovime Vas na temelju toga molim da Nacionalni stožer civilne zaštite u okviru trenutačnog popuštanja epidemioloških mjera što prije donese odluku o dokidanju mjere obustave vjerskih okupljanja za katoličke župe na području Požeško-slavonske i Virovitičko-podravske županije u Požeškoj biskupiji, uz održavanje Preporuke za postupanje vezano uz pojavu COVID-19 bolesti uzrokovane novim koronavirusom i vjerska slavlja i druga vjerska okupljanja, koje je izdao Hrvatski zavod za javno zdravstvo – piše u molbi biskup Škvorčević.

(www.icv.hr, pozeska-biskupija.hr)