Božinović najavio ukidanje e-Propusnica unutar županija: Evo što kaže o ostalim mjerama

U Hrvatskoj je dosad potvrđeno 1814 slučajeva koronavirusa, od čega je 36 osoba preminulo, a čak 600 se oporavilo. Epidemiološka situacija je, ističe struka, pod kontrolom. Sve su veći zahtjevi i građana i poslodavaca da se zbog toga krene s popuštanjem mjera, piše Večernji.hr.

Voditelj Nacionalnog stožera civilne zaštite Davor Božinović gostujući u Novom danu kazao je da se mjere održavanja fizičke distance među ljudima i higijenske mjere neće promijeniti sve dok se ne nađe medicinsko rješenje za koronavirus, ali će polako popuštati neke druge mjere.

– Putovanje s e-Propusnicama ćemo probati ukinuti na razini županije. Pri tome treba voditi računa o specifičnosti svake županije i epidemiološke situacije unutar nje. Mislimo da ta mjera ne nosi veliki rizik, ali moramo znati da svako popuštanje znači određeni rizik. Isto tako ne možemo zauvijek živjeti u ovakvim okolnostima. Zato treba sve promišljeno odlučiti – kazao je ministar Božinović.

Dodao je da će konačna odluka o popuštanju biti prepuštena županijskim stožerima. To znači da ako pojedini županijski stožeri procijene da je njihova epidemiološka situacija takva da nije vrijeme za tu mjeru neće se provesti. Božinović smatra da će većina ići s tom mjerom. Župan virovitičko-podravski još jutros je najavio inicijativu kojom bi Virovitičko-podravska županija bila jedna cjelina kada je riječ o e-Propusnicama, što zasigurno znači da će se na području VPŽ ova mjera provesti.

Ministar Božinović je također rekao da smatra da je Hrvatska u fazi da se mjere mogu produžavati na 15 dana, ali ovisno o situaciji mjere će se moći produžiti za 7 ili 15 dana. Jedina mjera koja ostaje na 30 dana je ona o zabrani ulaska u Hrvatsku jer je takva odluka na razini EU. Ostaje i na 30 dana odluka o kamionskom prijevozu, ali neće više biti konvoja.

Svim poslodavcima je poručio da iskoriste ovo vrijeme da osmisle kako bi mogli organizirati svoje poslovanje, a da se poštuju mjere fizičke distance, uključujući i vlasnike kafića.

– Kada su rekli da ne vjeruju ne znam je li to kompliment za moju suprugu – komentirao je ministar Božinović svoju frizuru potvrdivši da ga šiša supruga.

U odnosu na protekli tjedan, kada su produljili rad trgovina i otvorili tržnice, kaže da se epidemiološka situacija nije pogoršala. Zahvalio se i vjernicima jer je velika većina poštovala odluke Stožera da nema misa. Kao dokaz tome vidi upravo povoljnu epidemiološku situaciju.

Na pitanje o radu Stožera kaže da će analizu raditi netko drugi poput građana, a ne oni. Misli da se cilj, a to je zaštita života i neopterećivanje zdravstvenog sustava, ispunjava. Rekao je da ne misli da je proboj u domove strateška pogreška stožera, pogotovo u usporedbi s drugim zemljama.

– Ukoliko se donesene mjere provode u domovima, onda problema ne bi trebalo biti – dodao je.  Govoreći o praćenju građanja kazao je:

– S obzirom na razdoblje inkubacije, to više nije na tragu nečega što bi se trebalo provoditi, ali imate na razini EU incijativu kako iskoristit suvremene tehnologije da bi mogli, ne kao Vlada, nego kao građani znati jesmo li bili u blizini nekoga tko je postao COVID pozitivan. Mislim da je novi prijedlog EK dobar u kontekstu harmoniziranog pristupa.

Na pitanje o preraspodjeli u njegovom resoru kaže da su se odrekli pojedinih programa i svega bez čega se može i to je na razini 145 milijuna kuna iz proračuna.

(vecernji.hr)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content