Capak i Božinović rekli što će biti sa sportom, autoškolama, teretanama…

Ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo na današnjoj je pressici Nacionalnog stožera pojašnjavao ublažavanje mjera i preporuke koje će uskoro objaviti.

– Vodili smo računa da se to treba iskomunicirati široko s medijima i svakim građaninom. Radi se o mjerama higijene i distanciranja. U nekim objektima će se trebati nositi maske –  rekao je Capak.

Naveo je i primjer knjižnica, gdje će biti preporuka da sve knjige budu “obučene” u najlon kako bi se mogle dezinficirati, piše Index.hr.

Što se dozvole za sportaše prve kategorije tiče, Capak je rekao da će temeljna preporuka biti veća distanca i higijena. Svlačionice i tuševi neće se moći koristiti.

Božinović kaže da će se na tržnicama sada moći prodavati i svježa jaja, med, cvijeće.

Što se tiče otvaranja autoškola, to će se pitanje još dodatno razmatrati i moguća je posebna odluka o tome, rekao je Božinović. Dodao je i da outleti mogu raditi već od ponedjeljka.

Capak je pojasnio kakva će pravila vrijediti za trgovine s odjećom. Za prodaju odjeće Capak je rekao da je dozvoljena osim u šoping-centrima jer nije zabilježen prijenos koronavirusa na tekstilu. Gdje god je to moguće će se preporučiti da se ne koriste kabine nego da se roba uzme kod kuće i da se onda proba i vrati u slučaju potrebe.
– Rizik je najveći kod one odjeće koja se oblači preko glave, tu mogu ostati kapljice. Preporuka je da se roba koja se vrati stavi pet dana sa strane da virus, ako postoji, odumre – pojasnio je Capak.

Kazao je kako još nije vrijeme za reakreacijski sport i teretane.

– Što se rekreacijskog sporta i teretana tiče, naravno da smo razgovarali, ali ključna je faznost, da ne dopustimo odjednom previše toga – kazao je Capak.

(index.hr)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content