Capak i Trut o isprobavanju odjeće, kontrolama i preporukama za drugu fazu popuštanja

U emisiji “U Mreži prvog” na Hrvatskom radiju jutros su gostovali ravnatelj HZJZ-a Krunoslav Capak, ravnatelj Civilne zaštite Damir Trut i šefica Uprave ZET-a Ljubica Romčević-Žgela.

Tema je bila prva faza popuštanja mjera. Damir Trut je rekao da vjeruje da neće biti problema s popuštanjem mjera, jer su se građani i do sada pridržavali mjera.

– Poznavajući psihologiju naših ljudi, za očekivati je da pohrle u shopping, ali smo postavili organizaciju na terenu, imamo dosta svjesnih građana, vjerujem da neće biti problema. Mjere nismo izmislili, one su tu da nas štite. Jednostavno smo morali spriječiti kontakt i kretanje osoba – rekao je Trut.

Kako je istaknuo Capak, jako je teško predvidjeti gdje bi moglo doći do problema.

– Ako će se građani držati mjera ne bi trebalo biti problema. Mislim da su svi shvatili da je ključna mjera smanjenje mobilnosti i fizička distanca – rekao je Capak.

Kada je riječ o javnom prijevozu, rekao je kako su pustili promet unutar županija, ali još ne razmišljaju o puštanju izvan.

– Ne smijemo se uljuljkati u činjenicu da smo možda i najbolji u Europi po brojkama. Nego moramo i dalje ustrajati u tome da dočekamo ljeto da možemo još te mjere olabaviti – dodao je.

Stožer je dužan osigurati provedbu i nadzor ne samo javnog prijevoza nego i kako se trgovci i obrtnici pridržavaju epidemioloških uputa. Do sada su imali 1500 do 2000 nadzora dnevno, sada je otvoren veći broj objekata pa će ih biti teže obilaziti, piše HRT.

Bez naslova Fotor
Foto: screenshot, hrt.hr

– Postupat ćemo po pozivima, sve više građana prijavljuje probleme, malformacije, nepoštivanje mjera pa Stožer reagira. Vjerujem da ćemo ovaj prvi tjedan ići više u savjetodavnom smjeru, objašnjavati i voditi pravne subjekte da naprave sve što je potrebno kako bi dalje mogli funkcionirati. Mjere su tu kako bismo štitili i kako bismo mogli živjeti na prihvatljiv način u doba virusa – kaže Trut.

Isprobavanje odjeće

Na pitanje jesu li mogući problemi u trgovini odjeće, Capak je objasnio da je kod oblačenja odjevnih predmeta preko glave, moguć prijenos zaraze. No, o tome se govori teoretski, nigdje nije opisano da se osoba može zaraziti preko tekstila.

– Nema posebnih ispitivanja koliko virus može preživjeti na predmetima. Možemo govoriti o tome da nakon nekog vremena – oko 48 -72 sata na bilo kojem materijalu se nalazio, virus će uginuti, pa su naše preporuke na to i bazirane. Međutim, apeliram, ako netko ima neku inovativnu ideju oko toga, može nam se obratiti – poručio je.

Capak je odgovorio i na pitanje zašto su maske preporuka, a ne obaveza.

– Obveza postoji na nekim mjestima, recimo u zdravstvenom sustavu, no mislimo da bi bilo prestrogo propisati da svatko ima masku, onda bi neki poslodavci ili voditelji objekata smatrali da netko tko nema masku ne bi smio biti tamo. U našoj kulturi nema tog običaja nošenja maske kao što je u drugim kulturama i smatramo da bi uvođenje obveze bilo prestrogo. No snažno preporučujemo da se u zatvorenim prostorima gdje boravi više ljudi, nose maske.

Bez naslova 16
Foto: screenshot, hrt.hr

Mjere mogu ići i unazad

Trut je upozorio da će prilagođavanje mjera današnjem stanju pokazati kako dalje, vidjet će se što je bitno i kako se treba dalje raditi.

– Mjere mogu ići i unazad ako se ne pokažu dobrima. Sve je pitanje kretanja epidemije – hoće li ona padati ili dizati se – kazao je i naglasio da ljudi često kupuju putem interneta bez isprobavanja pa će možda trebati i u našim dućanima na neko vrijeme tako kupovati.

Druga faza vrlo moguća

Što se tiče preporuka za iduće faze, Capak je najavio da su nacrti napravljeni, sutra bi trebali biti doneseni, a u utorak bi trebali biti na web stranici. Smatra da je u ovom trenutku vrlo izvjesno da će doći do druge faze jer imamo povoljnu epidemiološku situaciju, ali apelira da je virus tu i da se trebamo držati propisanih mjera.

– Svaki dan ćemo razmatrati situaciju i davati prijedloge sukladno situaciji – poručio je Capak.

Duboko se nadam da nakon popuštanja nećemo imati većih problema, većina građana je naučila kako se nositi s epidemijom, kako provoditi mjere i držati socijalnu distancu, vjerujem da će se i dalje držati svega – rekao je Trut.

(www.icv.hr, hrt.hr)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content