DAN PLANETA ZEMLJE Posjetite interaktivnu izložbu Parka prirode Papuk preko BlippAR aplikacije

Park prirode Papuk u travnju svake godine organizira razne radionice sa osnovnoškolcima te radne akcije uređenja pojedinih lokaliteta u Parku kako bi obilježio dva vrlo bitna datuma u području zaštite prirode.

22. travnja obilježavamo Dan planete Zemlje kako bi se ojačala svijest ljudi o opasnosti koja prijeti svim oblicima života na Zemlji zbog sve intenzivnijeg globalnog onečišćenja.

23. travnja 1999. godine Papuk je zaštićen u kategoriji parka prirode zbog iznimnih prirodnih vrijednosti, što obuhvaća veliku raznolikost staništa i vrsta biljaka i životinja, ali isto tako i geološku raznolikost zastupljenu u brojnim geološkim tvorevinama nastalih u različitim razdobljima prošlosti Zemlje.

Poster finalni 4Ove godine, zbog globalne pandemije uzrokovane COVID-19, a slijedeći sigurnosne vladine upute, obilježavanju se pristupa na nešto drukčiji i inovativniji način. Zapravo, Papuk i njegova beskrajna zelena prostranstva ovim se putem nastoje dovesti u domove svih zaljubljenika u prirodu.

-Naime, za naše posjetitelje koji nas prate na društvenim mrežama pripremili smo interaktivnu izložbu koja je plod višegodinje izvrsne suradnje između našeg čuvara prirode Stjepana Gala, Ivanke Muršić i Sare Muršić – kreatorice proširene stvarnosti. Cilj izložbe je približiti prirodu ljudima kako bi oni još neko, nadamo se kratko vrijeme, ostali kod kuće i na taj način zaštitili sebe i druge. Spajajući Stjepanove fotografije s Ivankinim crtežima, u prostoru proširene stvarnosti Sara je stvorila interaktivnu izložbu za sva čula. Izložbi su doprinjeli i glumci Antonija Pintarić i Luka Vondrak, kao i Vokalni ansambl Brevis uz dirigenticu Antoanetu Radočaj-Jerković – poručuju iz Parka prirode Papuk.

Ovo virtualno putovanje vodi posjetitelje kroz poznate prirodne bisere prvog geoparka pod zaštitom UNESCO-a u Lijepoj našoj, naglašavajući promjene godišnjih doba kroz zvukove, vizualne prikaze i poeziju. Izložbi se može pristupiti skeniranjem promotivnog postera pomoću BlippAR aplikacije.

upute 5-Pozivamo vas da se prisjetite ili pak  otkrijete koja prirodna bogatsva ima najljepša planina Slavonije koja je postala nezaobilazna destinacija na karti Hrvatske, ali i da na trenutak i razmislite o vlastitoj odgovornosti za očuvanje ljepote našeg planeta – poručuju.

Dan Planete Zemlje koji se obilježava globalno,a ove godine isključivo virtualno možete popratiti i na web stranici.

(Park prirode Papuk)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content