Evo kakvo nas vrijeme očekuje za Praznik rada i nadolazeći vikend

Do kraja tjedna izmjenjivat će se sunce, oblaci, kiša, pljuskovi i grmljavina. Takvo proljetno, promjenjivo i nestabilno vrijeme očekuje se do kraja tjedna. Što znači da će Praznik rada i ove godine obilježiti pljuskovi koji će se odužiti na vikend, kada se očekuje “konkretnija” kiša, više od 10 mm iznad većeg dijela Virovitičko-podravske županije.

Temperature zraka postupno će se spuštati i vraćati u prosječne višegodišnje vrijednosti za travanj i početak svibnja. U petak i danima vikenda temperature zraka će se tijekom jutra kretati od 8°C do 11°C, a najviše dnevne od 15°C do 20°C.

Južni jugozapadni vjetar će tijekom subote i nedjelje zamijeniti sjeverni i sjeverozapadni.  Tjedan pred nama donosi nam sunčanije, stabilnije i toplije vrijeme.

Iza nas je travanj kojeg je obilježilo iznadprosječno toplo vrijeme te manjak oborina, bez obzira na to što smo početkom travnja imali hladniji vremenski period uz mraz koji je donijelo dosta šteta poljoprivrednicima, voćarima, cvjećarima i pčelarima. Pogled u klimatološki leksikon koji za Viroviticu postoji od 1951. godine kaže da smo najvišu temperaturu zraka ili temperaturni maksimum tijekom travnja imali 2012. godine kada smo 29. travnja u hladu izmjerili vrućih 30,5°C.

Tijekom travnja 1974. godine palo je svega 9,4 mm oborine i taj se travanj smatra najsušnijim, a ove smo godine za dlaku izbjegli obaranje tog “rekorda”. Inače, prosječno tijekom travnja na području Virovitice padne 60,3 mm, a od početka mjeseca do danas palo je 16 mm oborine. Da u protekla 24 sata nije palo 5-8 mm oborine iznad Virovitice ovaj travanj vjerojatno bi bio najsušniji ikada.

(www.icv.hr, kp)

 

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content