FOTO Pogledajte kako “raste” Centar za istraživanje i razvoj u mljekarstvu u Virovitici gdje se „grubi radovi“ primiču kraju

Uz Tehnološko inovacijski centar, Centar za istraživanje i razvoj u mljekarstvu u Virovitici jedan je od najvažnijih razvojnih projekta Virovitičko-podravske županije. Župan Igor Andrović, obišao je radove na Centru koji „raste“ u Virovitici (Poduzetnička zona III.). Radove izvodi Gradba iz Brezika, a prema riječima Igora Bardića, direktora te tvrtke, pri kraju su „grubi građevinski radovi“.

Projekt se provodi s partnerom Agronomskim fakultetom Sveučilišta u Zagrebu, a zemljište je Virovitičko-podravskoj županiji za gradnju darovao grad Virovitica. Projektni prijedlog je prijavljen u sklopu ograničenog javnog poziva za dostavu prijedloga razvojnih projekata koji se u stopostotnom iznosu financira u okviru provedbe Razvojnog sporazuma za područje Slavonije, Baranje i Srijema iz nacionalnih sredstava Ministarstva poljoprivrede.

IMG 3485
Foto: K. Toplak

– Izgradnjom ovog projekta pomoći ćemo našim stočarima i mljekarima da imaju ovakvu potpornu instituciju koja će im pomoći u razvijanju novih proizvoda. Ovaj Centar bio je želja naših mljekara, ali i mljekara iz susjednih županija i vjerujem da će im pomoći u razvijanju svojih proizvoda  istaknuo je župan Igor Andrović, naglasivši kako će s Centrom mljekari moći zajedničkim snagama nastupati na tržištu, pregovarati otkupne cijene mlijeka, kao i brojne druge aktivnosti.

Centar za istraživanje i razvoj u mljekarstvu u Virovitici, prostirat će se na 1.500 četvorna metra, nudit će se usluge za istraživanje i razvoj novih proizvoda na bazi mlijeka, usluge probne proizvodnje novih proizvoda od mlijeka prema zahtjevu poduzetnika iz mljekarskog sektora, usluge laboratorijskih istraživanja kao i usluge edukacije i stručnog treninga obrtnika i poljoprivrednih gospodarstvenika. Ukupna vrijednost investicije kreće se gotovo 40 milijuna kuna.

IMG 3496 1
Foto: K. Toplak

Gradnju Centra za istraživanje i razvoj u mljekarstvu kao „slamku spasa“ dočekali su i mljekari.

– Očekujemo da ćemo tako lakše doći do tržišta i postići veću cijenu za naše proizvode. Cijena je jedini i najveći problem u mljekarstvu, a ona je trenutno nedostatna za proizvodnju. Naša proizvođačka organizacija ima jako dobru suradnju s Agronomskim fakultetom i vjerujemo da će nam ovaj Centar pomoći – rekao je na prošlogodišnjem otvorenju radova, Mario Rengel, predsjednik Proizvođačke organizacije “Mliječni put Hrvatske”.

Ovim Centrom će se uspostaviti potrebna istraživačka infrastruktura i time stvoriti preduvjet da se u suradnji sa znanstvenom zajednicom i stručnim institucijama omogući razvoj i prijenos znanja i vještina usmjerenih na jačanje kvalitete, opsega i relevantnosti istraživačkih aktivnosti u sektoru mljekarstva. (vpz.hr)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content