HKS PONIŠTIO PRVENSTVA Virovitičani ostaju u drugoligaškom društvu, iz Grafičara poručili: Ovo je sramota!

Hrvatski košarkaški savez donio je odluku o prekidu svih natjecanja i završetku sezone 2019./2020. pod njegovom ingerencijom.

U ligama koje vodi Hrvatski košarkaški savez neće se proglasiti prvak niti određivati poredak, a u sezoni 2020./21. u svakoj pojedinoj ligi nastupiti će isti klubovi koji su nastupali u sezoni 2019./20 – stoji u odluci. Dakle, nitko ne ispada niti itko napreduje u višu ligu. Razlog svega je koronavirus. No, ostavljen je kakav takav prostor za manevar što se da iščitati iz riječi “Ova se odluka može, ovisno o budućim okolnostima, djelomično promijeniti o čemu će biti donesena pravodobna nova odluka” – piše epodravina.hr

Također, HKS je uputio molbu za promjenama Zakona o športu, a ona se odnosi na promjenu sustava natjecanja u izvanrednim okolnostima.

Što se tiče 2. lige Sjever, ludbreški Grafičar je drugi, virovski Podravac treći, Koprivnica četvrta. Ludbreški Grafičar ima utakmicu manje od vodećeg Međimurja, a pobjedom bi zasjeli na prvo mjesto. Jasno, oni su jako revoltirani i razočarani odlukom što su prikazali priopćenjem.

-Sramotna odluka Hrvatskog košarkaškog saveza. Mnogima je svejedno što se prvenstvo poništava, nama nije. Uložili smo ogromno truda, energije, dečki su dali sve od sebe, trenirali, odricali se, na kraju nešto je i koštalo. I ne samo seniori, nego sve kategorije s trenerima. Ovako završiti prvenstvo četiri kola prije kraja je vrlo neočekivana i nespretna odluka. Očito se sve vrti oko dva “velika” kluba koja su se usred ove krize raspala. I opet smo mi mali klubovi koji igramo košarku srcem i koji ulažemo sebe u sport ostali osakaćeni zbog velikih i zbog nepromišljenih i vrlo loših odluka čelnih ljudi HKS-a. Ukoliko ova odluka ostane na snazi ozbiljno ćemo razmotriti daljni rad i natjecanja pod nadležnošću HKS-a. Ovo je sramotno i nije sportski niti je u cilju i interesu sportaša. Dečki koji su živjeli košarku cijelu sezonu i ginuli za boje kluba, srce davali na terenu, da ovako budu nagrađeni. Sramota. Službeno očitovanje ćemo poslati u sve nadležne saveze kao i u medije ovih dana. Osobno sam predlagao da se nikakve odluke još ne donose, jer još ima vremena. Naš je stav bio da se odigra, pa makar i u šestome mjesecu, kraj se uvijek stigne proglasiti ukoliko se ne stvore uvjeti za igranje. Nek se igra i nek najbolji na parketu digne kantu. Barem u nižim ligama i u mlađim kategorijama, ako je Premijer liga u problemu jer su se igrači rasuli sve po svuda. Pogotovo u ovim kriznim vremenima dok je prioritet zdravlje i očuvanje radnih mjesta. Ima vremena, pričekajmo. No očito u HKS-u misle drugačije. Vrlo loša i nesportska odluka čelnoga HKS-a – napisao je Siniša Bešer, sportski direktor i član uprave KK Grafičar.

Capture Fotor Custom

Košarkaški klub VIRKA Virovitica, također član 2. lige Sjever, sudeći prema ovoj odluci HKS-a sezonu će okončati na 8. mjestu s 21 bodom, tri mjesta ispred posljednjeg Radnika. Virovitički će košarkaši tako i iduće sezone nastupati u drugoligaškom rangu natjecanja.

-Također sam mišljenja da je odluka donesena prebrzo i prenaglo i da se moglo još malo pričekati s konačnom odlukom, pogotovo u nižim ligama gdje uglavnom nema plaćanja igrača ili ima, ali vrlo malo. Shvaćam i suosjećam sa Košarkaškim klubom Grafičar jer se slična situacija i meni dogodila prije dvadesetak godina – rekao nam je Dražen Lukša, trener prve ekipe Košarkaškog kluba VIRKA Virovitica te naglasio kako je ovdje riječ o njegovom osobnom mišljenju.

Što se tiče virovskog Podravca, njih to nije u tolikoj mjeri potreslo, jer slabiji od trećeg mjesta ne mogu biti.

– Prihvaćamo odluku saveza, natjecateljski nam je svejedno, treći smo i bez te tri utakmice. Razumijem Grafičar, oni su trebali biti prvi, imaju utakmicu manje, a sad je trenutno Međimurje prvo. Za razdoblje koje dolazi sve je upitno zbog financija i gospodarske situacije – rekao je za ePodravinu tajnik KK Podravca, Željko Horvat.

(www.icv.hr, ts, ePodravina, foto: ilustracija, M. Rođak)

 

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content