Hrvatski zavod za javno zdravstvo objavio upute za ugostiteljske objekte

Freepik.hr

Hrvatski zavod za javno zdravstvo izdao je upute u 11 točaka za ugostiteljske objekte kojima se dopušta rad. Dodatne upute izdane su nakon što je inspekcija proteklih dana zatvorila više ugostiteljskih objekata, iako su ugostitelji tvrdili da su poštovali sve propisane mjere mjerodavnog ministarstva.

U uputama HZJZ-a stoji da se dopušta obavljanje rada ugostiteljskim objektima: restoranima, barovima (kavanama, pivnicama, buffetima, krčmama i kletima) i catering-objektima uz poštovanje svih protuepidemijskih mjera i strogih mjera socijalnog distanciranja.

Tako je zabranjeno posluživanje jela, pića i napitaka u samom objektu, a naručitelj preuzima kupljeno na vratima, prozoru ili neposredno ispred vrata objekta.

Potrebno je osigurati poštovanje najviših higijenskih standarda te razmaka između ograničenog broja kupaca kako bi se smanjio fizički kontakt.

Preporučuje se, gdje nije drugačije uređeno, postavljanje pregrade/zaštite od pleksiglasa ili drugog dezinficijensima perivog materijala kako bi bili ispunjeni svi uvjeti i sigurnosne mjere za zaštitu kupaca i prodavača. Ako je moguće, preporučuje se plaćanje beskontaktnim karticama.

Za postupak plaćanja gotovinom preporučuje se da kupac najprije stavi novac na pult i zatim uzme izvraćeni ostatak, a nakon svakog kupca pult se dezinficira.

Proizvod (napitak, obrok i sl.) treba naručiti i platiti na mjestu koje je odvojeno od mjesta izdavanja/preuzimanja narudžbe (odnosno da jedna osoba preuzima narudžbu i naplaćuje, a druga izdaje naručeno), ako to nije moguće organizirati, prodavač mora obvezno dezinficirati ruke između naplate i izdavanja narudžbe te dezinficirati površinu/pult na kojem se obavlja naplata i izdavanje narudžbe između te dvije aktivnosti.

Potrebno je osigurati da se ne stvaraju gužve te da se jasne upute o tome stave na sve ulaze, na vidljiva mjesta, a ako je moguće, preporučuje se osigurati protočnost kupaca tako da su odvojeni ulaz/prilaz od izlaza/odlaska.

Na vidljivim mjestima istaknuti upute i preporuke za poštovanje općih pravila o higijeni te strogoj mjeri fizičke udaljenosti.

Ako je organiziran “drive-in” sustav, zabranjen je izlazak iz automobila i mora se poštovati više ostalih navedenih mjera (3, 7 i 10), navodi HZJZ.

(www.icv.hr, hrt.hr)