Načelnik Grgačić: Zbog pandemije prisiljeni smo otkazati Vidovo i glazbeni festival Pjesme Podravine i Podravlja Pitomača

Zbog pandemije koronavirusa otkazane su brojne manifestacije, a među njima su i ovogodišnje Vidovo i festival Pjesme Podravine i Podravlja Pitomača. Kako nam je rekao načelnik općine Pitomača Željko Grgačić, za ovogodišnje dane općine – Vidovo, pripremili su bogat program koji su nazvali radnim imenom “Eksplozija zabave”.

Naime, uz već tradicionalna događanja kojima Udruge s područja općine predstavljaju sažetak svojih godišnjih aktivnosti, kao i uz protokolarna događanja koja su planirali u obnovljenoj i rekonstruiranoj dvorani Doma kulture, Pitomača je od 12. lipnja do samog Vidova trebala biti velika pozornica za glazbene poslastice. Ugovoreni su nastupi Maje Šuput, Đenke, Žeca, Ravnice i Podravskih mužikaša, Mejaša i Koktelsa.

– Jedina prijetnja ovim događanjima, koja su planirana na otvorenim prostorima, bila je eventualna lokalna vremenska nepogoda. Nikome nije ni na kraj pameti da će sva ova događanja, koja su u detalje isplanirana i ovih dana trebala biti predstavljena, biti dovedena u pitanje zbog globalne pandemije koronavirusa – kaže načelnik Grgačić i dodaje kako su slijedom epidemiološkog stanja i naputaka nacionalnog, županijskog i lokalnog Stožera civilne zaštite donijeli definitivnu odluku da se sva ova planirana događanja brišu iz kalendara i da će ovogodišnji Dani općine Pitomača biti u duhu situacije koju je nametnuo koronavirus, dakle bez programa koji prate masovna okupljanja, druženja i neizbježne socijalne kontakte.

Ista sudbina zadesila je i 28. izdanje glazbenog festivala Pjesme Podravine i Podravlja Pitomača 2020.

– Festival je pripremljen za održavanje 13. i 14. lipnja na način da bi 13. lipnja održali spomen koncert “Čuvar uspomena” na kojem bi obilježili 10. godina od kada nas je napustio utemeljitelj i suosnivač našeg festivala dr. Marijan Jergović. Program je kompletno osmišljen, pripremljeni aranžmani za izvedbu najpoznatijih doktorovih festivalskih pjesama, dogovoreni izvođači, osmišljena scena no nažalost navedeni program u zamišljenoj formi neće se održati, a vjerujem i nadam se da će do konca ove godine ipak koronavirus biti pobijeđen i da ćemo se u sklopu Adventa sjetiti doktora i prigodnim koncertom u našoj obnovljenoj dvorani doma kulture organizirati 10. memorijal dr Marijana Jergovića – kaže načelnik.

IMG 5098

Festivalska večer novih skladbi trebala je biti održana u nedjelju 14. lipnja i za nju su napravljene sve pripreme, a što uključuje izvršen izbor pjesama, pripremu aranžmana, snimanja pjesama, odabir izvođača, definiranje elemenata rasvjete i ozvučenja, kao i ostalih predradnji koje prethode održavanju same festivalske priredbe.

– Što se tiče izvođača sa mnogima su već sklopljeni aranžmani, tako da je scena 28. izdanja našeg festivala trebala ugostiti nastupe kako domaćih izvođača koji svih godina svoje umijeće pokazuju upravu na svom festivalu, zatim ponajboljih hrvatskih interptreta folklorne glazbe, kao i poznatih imena hrvatske estrade poput Giuliana, Mejaša, Koktelsa, Milenija, Nine Kraljić, Bojana Jambrošića, Blanke Došen, Hrvoja Hegedušića, Maxa Hozića, Đuke Čaića, Ane Fortuna i niza drugih znanih nam pjevača, sastava i ansambala – dodaje načelnik.

Kolegij festivala zaključio je da se 28. izdanje festivala odgađa za 2021. godinu na kojoj će se izvesti pjesme koje su odabrane za izvođenje na 28. izdanju festivala, dovršiti sva snimanja i pripremiti nosač zvuka, a sama festivalska priredba će se prema tradiciji održati u sklopu dana općine Pitomača 2021. godine.

– Bilo je promišljanja o pomicanju termina na konac kolovoza, kada su zadnji termini mogućnosti korištenja prostornih kapaciteta naše osnovne škole, no ipak je prevladalo mišljenje da je jedino održivo rješenje pomaknuti 28. izdanje našeg festivala za iduću godinu – ističe načelnik i najavljuje nova događanja.

– Nadajući se da ćemo kasnu jesen i početak zime dočekati kao pobjednici nad koronavirusom mogu najaviti brojna, već pripremljena glazbena događanja iz projekata Kultura je na selu i glazbenog Adventa u kojima ćemo svi uživati kako u naseljima naše općine tako i u samoj Pitomači u njenoj obnovljenoj dvorani Doma kulture – kaže načelnik.

(www.icv.hr; foto: I.Bedeković)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content