Nema novih oboljelih u VPŽ: Čekaju se rezultati za 9 osoba, od kojih su 4 kontakti pozitivnih supružnika

Na području Virovitičko-podravske županije nema novih oboljelih, još uvijek je riječ o dvije pozitivne osobe, rekao je načelnik županijskog Stožera civilne zaštite i zamjenik župana Marijo Klement na press konferenciji kojoj je nazočio i župan Igor Andrović.

– Svih osam uzoraka koji su jučer poslani na testiranje su negativni – rekao je.

Doktor Miroslav Venus je rekao da su danas uzeli novih devet uzoraka, 67 ukupno do sada. Istaknuo je kako su uzorci uzeti u ambulanti u Cabuni i Slatini.

– Od devet uzoraka četiri povezujemo sa pozitivnim osobama koje smo ranije detektirali, i s nestrpljenjem ćemo očekivati jesu li pozitivni ili negativni – rekao je Venus, istaknuo je kako je obitelj zaraženih dobrog zdravstvenog stanja, ne pokazuju simptome bolesti, a ukupno se 24 kontakta oboljelih nalazi u samoizolaciji.

Rekao je kako je i dalje u tijeku epidemiološka istraga kojom pokušavaju detektirati sve kontakte i pronaći nultog pacijenta.

venus 2
Foto: K. Toplak

Na pitanje novinara o tome ima li županijski stožer ovlast zabraniti povratak naših državljana iz inozemstva za Uskrs na područje VPŽ, načelnik stožera Klemet rekao je kako na razini Hrvatske nije donesena takva odluka te kako se svi državljani RH imaju pravo vratiti kući, ali se svi moraju pridržavati mjera i bit će im izrečena mjeru samoizolacije prilikom dolaska u Hrvatsku u trajanju od 14 dana.

– Ponovit ću ono što su poručili i iz Nacionalnog stožera, pozivamo da se ljudi ne vraćaju za uskrsne blagdane jer će 14 dana morati biti u samizolaciji. Neće moći ići kod rodbine, ni u kupnju, morat će se pridržavati samoizolacije – rekao je Klement.

Na pitanje o smirivanju situacije dolaskom toplijeg vremena dr. Venus je rekao da se očekuje smirivanje, ali samo ako se nastavimo pridržavati mjera.

– Ako se budu održavali tzv. “korona partiji” to neće biti slučaj. Vidimo kolika je razlika između kontinentalnog i mediteranskog dijela Republike Hrvatske. I članovi Nacionalnog stožera su posebno prozvali određene gradove na jugu Hrvatske koji zbog nepridržavanja mjera praktički narušavaju možda i puno bolju sliku ukupne situacije na razini Republike Hrvatske – rekao je Venus te dodao da možemo pretpostaviti da će se na jesen javiti val koronavirusa, ali ako se i pojavi trebao bi biti osjetno manji.

Ravnatelj Opće bolnice Virovitica Dinko Blažević na pitanje novinara o kapacitetu virovitičke bolnice za zbrinjavanje zaraženih pacijenata rekao je kako su prema odluci Ministarstva zdravstva sve zdravstvene ustanove dužne osigurati onoliki broj kapaciteta koliko bude potrebe i oboljelih pacijenata od COVID-19.

– Trenutno imamo spremno 30-ak kreveta. Možemo smjestiti 20 pacijenata oboljelih od COVID-19 i 10 u samoizolaciju. Dok naravno razvojem epidemiološke situacije, u stanju smo u nekoliko sati taj broj raspoloživih kreveta udvostručiti, čak i utrostručiti – rekao je Blažević.

blazevic 4
Foto: K. Toplak

– Prema smjernicama Svjetske zdravstvene organizacije, srednje i srednje teški pacijenti će se zbrinjavati u županijskim bolnicama, oni s blagim simptomima ostaju u kućnoj karanteni, a teški slučajevi koji imaju potrebe za mehaničkom ventilacijom bit će transportirani u regionalne respiracijske centre, za nas je to KBC Osijek – rekao je Blažević i dodao kako je za potrebe njegove organizacije OB Virovitica dala tri respiratora, dok se sedam nalazi u virovitičkoj bolnici za potrebe jedinice intenzivnog liječenja, a još su na raspolaganju dva respiratora i dva mobilna.

– Oni nisu rezervirani samo za pacijente oboljele od COVID-19, već i ostale – rekao je Blažević.

(www.icv.hr, ml)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content