Nešto drugačija Noć knjige: Virovitička knjižnica manifestaciju seli u virtualni svijet, evo što pripremaju

Bliži se ovogodišnja manifestacija Noć knjige, a održat će se u četvrtak, 23. travnja. Riječ je o manifestaciji kojom se potiče na čitanje, promiče knjiga te govori o njenom položaju u suvremenom društvu. Obilježava se povodom Svjetskog dana knjige i autorskih prava (23. travnja) te Dana hrvatske knjige (22. travnja).

Zbog novonastale situacije, ovogodišnja Noć knjige seli se u virtualni svijet s temom “Knjige koje su mijenjale svijet”.

– Molimo vas da se uključite u obilježavanje na način da nam pošaljete fotografije svojih kućnih biblioteka ili knjiga koje su na bilo koji način promijenile „vaš svijet”. Dakle, šaljite nam u inbox stranice Gradske knjižnice i čitaonice Virovitica fotografije vaših kućnih biblioteka ili pojedinačnih knjiga koje posjedujete. Pored fotografije napišite nekoliko reučenica u kojima ćete nam reći što one za vas predstavljaju. Najbolje nagrađujemo! Slanjem fotografija, dajete nam suglasnost da iste objavimo na Facebook stranici knjižnice – poručili su iz virovitičke knjižnice.

foto: knjiznicavirovitica.hr

ZA DJECU: LIKOVI IZ PRIČA ŽELE PROMIJENITI SVIJET 

U knjižnici koja je trenutno prazna zbog novonastale situacije, likovi iz priča neizmjerno su tužni, zbunjeni i usamljeni. Sve je tiho i pusto. Ne čuje se dječji smijeh, nema razgovara, nitko ne lista stranice slikovnica i knjiga. Gdje li su djeca? Kako bi promijenili situaciju u kojoj se svijet našao, likovi iz bajki i priča odlučuju nešto poduzeti.
Prvi se javio Petar Pan, a potom njegova Zvončica. Oni su od onih likova koji mogu letjeti i otići na različita mjesta te puno toga napraviti. Kako bi dobili što više ideja, potrebni su im dječji prijedlozi. Ali…, kako do djece doći? Petar Pan se dosjeti! Zamolit će roditelje da zajedno sa svojom djecom osmisle i napišu kratku priču u kojoj predlažu Petru Panu i njegovoj Zvončici kako da promijene trenutnu situaciju u svijetu.

Predložite im što učiniti da se djeca vrate u vrtiće, škole i knjižnice.
-Kako ponovno učiniti svijet boljim mjestom? Pošaljite svoje prijedloge u formi kraćeg teksta u inbox stranice Gradske knjižnice i čitaonice Virovitica. Tekstove ćemo objaviti s imenom i prezimenom djeteta i najbolje nagraditi povodom Noći knjige – poručili su iz Knjižnice. (www.icv.hr)