Objavljene upute stožerima civilne zaštite za izdavanje e-Propusnica: Evo za što su sve nadležni

Na temelju informacija zaprimljenih kroz korisničku službu i obavijesti Ministarstva uprave, a radi ujednačavanja postupanja svih stožera civilne zaštite, izdane su upute za postupanje u karakterističnim situacijama.

  • Ukoliko neki građani nisu u mogućnosti koristiti sustav e-Građani te zahtjev podnesu drugim kanalima i dostave sve potrebne podatke, a imaju opravdani razlog, stožeri civilne zaštite trebaju im izdati e-Propusnicu
  • Za radnike temeljem ugovora o djelu ili preko Student servisa čiji rad je neophodan za određene gospodarske subjekte, a sustav e-Propusnice  ne daje poslodavcima mogućnost izdavanja e-Propusnica, e-Propusnice će izdavati stožeri civilne zaštite prema sjedištu poslodavca. E-Propusnice se neće izdavati temeljem pojedinačnih zahtjeva radnika, već je svaki poslodavac dužan podnijeti zahtjev sa svim potrebnim podacima za sve radnike koji rade na ugovor o djelu ili preko Student servisa, a neophodni su mu za rad.
  • Za e-Propusnice za sezonske radnike ( na ugovor o djelu, markice ili sl. ) pravne osobe i obrtnici kojima je takav rad neophodan zahtjeve mogu podnijeti nadležnom stožeru civilne zaštite prema sjedištu pravne osobe ili obrta  na isti način kao i za radnike temeljem ugovora o djelu.
  • Radnicima koji rade u inozemstvu e-Propusnice izdaju stožeri civilne zaštite prema prebivalištu radnika.
  • E-propusnice fizičkim osobama koje moraju obaviti nužne poljoprivredne radova (ne odnosi se na obiteljska poljoprivredna gospodarstva) izdaju nadležni stožeri civilne zaštite.
  • E-propusnice zbog pružanja skrbi starijim i nemoćnim osobama stožeri civilne zaštite mogu izdati i osobama koje nisu u srodstvu s osobama kojima se pruža skrb, ako se uz zahtjev dostavi i mišljenje izabranog liječnika obiteljske medicine kojim se potvrđuje da je osobi zbog koje se traži propusnica potrebna skrb.
  • Propusnice volonterima udruga koje se bave opće-korisnim radom, ako postoji opravdan razlog, izdaju nadležni stožeri civilne zaštite.
  • Opravdanim razlogom za izdavanje e-Propusnice smatra se uvid u spise predmeta u upravnim postupcima izdavanja lokacijske i građevinske dozvole (u zahtjevu mora biti navedena oznaka spisa i vrijeme uvida), a izdaju iz nadležni stožeri civilne zaštite.
  • Stranim državljanima koji borave na području Republike Hrvatske e-Propusnice izdaju stožeri civilne zaštite područja na kojem borave.
  • Za izdavanje e-Propusnica za obiteljska poljoprivredna gospodarstva nisu nadležni stožeri civilne zaštite već Ministarstvo poljoprivrede i za sva pitanja oko OPG-ova  stožeri mogu uputiti na: https://poljoprivreda.gov.hr/vijesti/obavijest-poljoprivrednicima-izdavanje-propusnica-za-opg-i-sezonske-radnike/3945 
  • E-Propusnice novinarima koji nisu u radnom odnosu ( slobodni novinari ) izdavat će se prijavom na [email protected] 
  • E-Propusnice vlasnicima trgovačkih društava i obrta koji nisu zaposleni u svojim trgovačkih društvima ili obrtima, ako postoji opravdan razlog, izdavat će se prijavom na [email protected]
  • E-Propusnice stalnim sudskim vještacima, ako uz svoj zahtjev prilože poziv ili nalog suda za vještačenje, izdavat će se prijavom na [email protected]
  • Stranim državljanima čiji dolazak u Republiku Hrvatsku je neophodan ( kao što je npr. popravak važnih postrojenja ili opreme i sl.) e-Propusnice se izdaju prijavom na [email protected] 
  • Zaposlenici veleposlanstava koji su neophodni za rad veleposlanstava trebaju se obratiti veleposlanstvima u kojima rade, koja će ishoditi e-Propusnice putem Ministarstva vanjskih poslova
  • Za izdavanje e-Propusnica su nadležni stožeri civilne zaštite prema mjestu prebivališta ili stalnog boravka osobe koja traži e-Propusnicu, osim u slučaju kada poslodavac traži e-Propusnice za radnike temeljem ugovora o djelu ili Student servisa kada e-Propusnice izdaje stožer civilne zaštite prema sjedištu trgovačkog društva/obrta. Također, za putovanja na otoke e-Propusnicu izdaje stožer civilne zaštite prema mjestu na otoku za koje se traži, uz suglasnost županijskog stožera civilne zaštite.

(koronavirus.hr)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content