Od sada novi način izdavanja propusnica: e-propusnicu ćete moći pokazati na mobitelu

Ministar uprave Ivan Malenica predstavio je uslugu “e-Propusnica”. Riječ je o usluzi u sklopu Centra dijeljenih usluga koja povezuje Ministarstvo unutarnjih poslova, Poreznu upravu, Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje, zdravstveni sustav i Stožer civilne zaštite. Kazao je da će se kroz sustav e-građani moći izdati propusnica te da će se time olakšati kontrola kao i spriječiti mogućnost zlouporabe poput krivotvorenja. Malenica je dodao da će se od ponedjeljka zamijeniti sve stare novim propusnicama – piše vecernji.hr

Nove propusnice se od danas (srijeda) nakon presice Ministarstva uprave i stožera CZ mogu početi izrađivati na ovom linku od 16 sati. Propusnice će i dalje izdavati poslodavci, liječnici i civilna zaštita, u skladu s odredbama iz odluke Stožera, no sve će podatke o onima za koje izdaju propusnice morati upisivati u aplikaciju te će tim podacima raspolagati državna tijela. Stare propusnice vrijede do ponedjeljka, a nove se izdaju po istim pravilima kao i dosad, samo se to sada mora obaviti putem sustava e-građanin. Na epropusnice.gov.hr se lako pristupi ako imate bilo kakav token od banke kao što se spajate ma internet bankarstvo ili korištenjem neke druge vjerodajnica (elektronička osobna iskaznica) i zatraži izdavanje propusnice od npr. vašeg poslodavca sukladno odluci.

Sustav će odobriti iskaznicu i moći ćete je ispisati jer policija traži da bude ispisana i vidljiva i kroz staklo kako bi se izbjegao nepotreban fizički kontakt i čuvalo zdravlje policajaca. Ako ne možete ispisati, moći će se očitati s pametnog telefona, no preporučljivo bi je bilo imati ispod stakla da se može očitati bez suvišnih kontakata. QR kod na propusnici će služiti za brzu provjeru autentičnosti od strane policije, a neće je moći dobiti osobe koje su pod epidemiološkim mjerama i ne bi smjele putovati.

-Nije riječ se o aplikaciji već o centru dijeljenja usluge. Cilj je povezati državna tijela. Ovaj sustav namijenjen je građanima. Od danas će se kroz sustav e-građani moći izdati propusnica. To će biti jedinstveno mjesto gdje će se moći provjeriti sve izdane propusnice te svi oni koji su u samoizolaciji – kazao je Malenica te dodao kako će oni građani koji nemaju tu mogućnost moći na dosadašnji način koristiti izdavanje propusnica, odnosno omogućuje se izdavanje propusnice putem liječnika, poslodavca i Stožera civilne zaštite.

Propusnice će se nalaziti u korisničkom pretincu. Mogu se koristiti i na mobilnom uređaju.

-Cilj nam je digitalizirati cijeli proces i olakšati kontrolu. Građani neka budu odgovorni. Savjetujem da čuvamo zdravlje naših najbližih. Više detalja poslat ćemo u obliku prezentacije – kazao je te dodao kako je bilo zloporaba, izdavali su poslodavci propusnice ljudima koji nisu bili u radnom odnosu.

-Građani će dobiti u PDF-u propusnicu ili će je moći isprintati te pokazati policajcu – zaključio je Malenica.

Doznajte koje funkcionalnosti omogućava sustav e-Propusnice

(vecernji.hr)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content