Premijer predstavio tri faze popuštanja mjera, evo kad se što otvara

U Hrvatskoj je do sada zabilježeno 1950 slučajeva pozitivnih na koronavirus, 48 smrtnih slučajeva, a oporavilo se 869 osoba. Premijer Andrej Plenković upravo prezentira aktivnosti za pokretanje gospodarskih i drugih djelatnosti u kontekstu epidemije COVID-19.

Prva faza počinje u ponedjeljak 27. travnja

Omogućit će se rad svim subjektima koji obavljaju djelatnost trgovine osim onih koji posluju unutar trgovačkih centara. Omogućit će se rad svima koji rade uslužne djelatnosti, osim onih gdje je blizak kontakt, tako mogu raditi primjerice postolari, krojači, izrada ključeva, poslovnice turističkih agencija, fotostudio. Uvode se javne gradske i prigradske linije. Omogućuje se rad knjižnica, muzeja, galerija, antikvarijata i knjižara. Omogućuju se treninzi sportaša u najvišem rangu natjecanja. Omogućuje se provedba državnog stručnog ispita za prioritetne grupe polaznika.

EWSQfuFXQAI6GfM

Druga faza počinje 4. svibnja

Omogućit će se rad zdravstvenog sustava u punom opsegu osim iznimki o kojima će odlučiti epidemiolozi. Omogućit će se rad privatnog zdravstvenog sustava. Omogućit će se rad poslovnim subjektima uslužnih djelatnosti gdje se ostvaruje bliski kontakt, uz poštovanje posebnih epidemioloških mjera. To su primjerice, frizeri, kozmetičari, brijači, pedikeri.

EWSRTYdXQAEqVVK

Treća faza počinje 11. svibnja

Omogućit će se okupljanja do deset osoba, omogućit će se rad trgovačkih centara, omogućit će se rad predškolskih ustanova, razredne nastave od 1 do 4 razreda i rad s djecom s teškoćama koji imaju pomoćnika u nastavi.

Omogućit će se održavanje laboratorijskih, umjetničkih i kliničkih vježbi te praktični rad u malim grupama u visokom obrazovanju. Uvode se međužupanijske linije. Omogućit će se rad ugostiteljskih objekata isključivo na terasama. Omogućit će se rad ugostiteljskih objekata u smještajnim kapacitetima za korisnike smještaja. Proširit će se uvjeti za e-Propusnice.

EWSS2q9XgAAsyEp

Dodao je da se nastavlja zabrana javnih okupljanja.

Sve tri faze pretpostavljaju primjenu i pridržavanje mjera fizičke udaljenosti i najviših higijenskih standarda i dezinfekcije prostora.

Nastavlja se i obveza poslodavaca da osiguraju uvjete rada prema epidemiološkim mjerama, a gdje je moguće od kuće, organiziraju sastanke na daljinu i zabrane dolazak na rad radnicima s temperaturom i respiratornim sindromima.

– Najugroženiji su sugrađani starije dobi. Preporučuje se tim osobama, osobama s kroničnim bolestima, da ostanu kod kuće. Oni su najosjetljiviji – rekao je premijer.

Najavio je kako će HZJZ će zajedno sa Stožerom izraditi preporuke koje će se odnositi na radno vrijeme u trgovinama, zadržavanje u zatvorenim prostorijama. Državna matura će se održati od 8. do 29. lipnja.

Od 2. svibnja omogućit će se održavanje vjerskih okupljanja za koja će biti izrađene precizne preporuke i upute epidemiologa.

– Na kraju želim kazati da smo pokazali da nam je prioritet zaštita života i zdravlja. Isto tako, naš je zadatak da omogućimo funkcioniranje gospodarstva. Mjerama smo omogućili zadržavanje radnih mjesta. Već od idućeg tjedna mnogi će reaktivirati svoje djelatnosti – rekao je.

(www.icv.hr, index.hr)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content