Rezovi u virovitičkom proračunu: Smanjuju se plaće, ukidaju uskrsnice, regresi i naknade, nema manifestacija

Kako bi se gospodarstvu pomoglo u vrijeme pandemije novim koronavirusom Covid-19, Grad Virovitica odlučio je „srezati“ proračun i ostaviti samo ono što je neophodno i prioritet za funkcioniranje.

Najavio je to danas (petak) na konferenciji za novinare gradonačelnik Ivica Kirin, rekavši kako je nužno postaviti racionalizaciju poslovanja i rasteretiti proračun svega što u ovom trenu nije ključno za poslovanje Grada.

ODRICANJE OD LUKSUZA I NEPOTREBNOG

-Odricanje od luksuza, nepotrebnih navika, projekata i komunalnog standarda iz boljih vremena i to iz svih dijelova našeg grada, od nas samih, građana, zaposlenika u javnom sektoru, ali i gospodarstva i državnih tijela, može zajednički dati rezultat bržeg i bezbolnijeg izlaska iz krize u kojoj smo se našli – rekao je Kirin uoči predstavljanja rezova.

Prvi rezovi odnose se na smanjenje svih plaća i to svih korisnika proračuna, osim onih na minimalcu i onih koji su, Planom civilne zaštite, određeni kao operativne snage Civilne zaštite Grada Virovitice: vatrogasci, HGSS i Crveni križ.

Tako se plaća gradonačelnika, njegovih zamjenika, predsjednika gradskog vijeća i direktora trgovačkih društava u vlasništvu grada Virovitice smanjuju za 20 posto.

Ravnateljima gradskih ustanova, institucija i pročelnicima Grada Virovitice smanjuju se plaće za 15 posto.

Svim zaposlenicima Gradske uprave, kao i zaposlenicima koji dobivaju plaću iz gradskog proračuna (ustanove kulture, Dječji vrtić Cvrčak i drugi), smanjuje se plaća 10 posto.

-Pripadnicima Civilne zaštite, odnosno svim onima koji su u vrijeme pandemije najviše angažirani na poslovima koji pomažu građanima grada Virovitice primanja nećemo dirati. Oni su nužni za funkcioniranje cijelog sustava i dugujemo im najviše – rekao je Kirin.

Nadalje, neće biti isplate dodataka po kolektivnom ugovoru za sve zaposlenike i korisnike gradskog proračuna, dakle nema uskrsnica, regresa, jubilarnih nagrada i drugih troškova.

Obustavit će se i isplata naknade članovima nadzornih odbora u trgovačkim društvima Grada dok traje pandemija.

-Naknada se obustavlja i svim vijećnicima grada Virovitice, na prijedlog predsjednika kluba vijećnika HDZ, HSLS i HSP dr. A. Starčevića Miljenka Sabe. Kao predsjednik GO HDZ-a Virovitica predlažem Gradskom vijeću i da se svim političkim strankama umanje sredstava u iznosu od 50 posto  – najavio je gradonačelnik Kirin.

Istaknuo je kako su svi zaposlenici dužni iskoristiti stari i novi godišnji odmor.

INVESTICIJE – SAMO VEĆ ZAPOČETO

Zbog pandemije, obustavlja se financiranje niza aktivnosti i ulaganja. Obustavljeni su natječaji za neprofitne organizacije, odnosno udruge, osim udruga koje imaju opravdane materijalne troškove koji se odnose na plaće.

Nema manifestacija, a iz gradskog proračuna obustavljaju se sve one investicije koje nisu sufinancirane iz EU projekata i koje se još ne provode. Komunalni projekti vezani uz izgradnju i uređenje grada također se obustavljaju, osim nužnog održavanja cesta, nogostupa i zelenih površina, kao i sva uređenja javnih površina, osim onih ranije dogovorenih.

– Zbog smanjenja prihoda, koristit ćemo sve dostupne financijske mehanizme, od kratkoročnih kredita do dugoročnog kredita, kako bismo rasteretili financijske obaveze grada na duže razdoblje. Ove mjere imaju cilj pomoći gospodarstvu, odnosno održavanju radnih mjesta te pomoći ugroženim građanima i socijalno osjetljivim skupinama građana, kako bi se što lakše prošlo ovo razdoblje uzrokovano zdravstvenim, ali i ekonomskim problemom u našem društvu – smatra virovitički gradonačelnik.

Unatoč rezovima, naglasak se mora staviti na one mjere koje stimuliraju potrošnju građana, kako bi se održala radna mjesta, rekao je.

-Ako netko treba snositi teret financijskog zaduživanja za pokretanje investicija u ovo krizno vrijeme, onda to na prvom mjestu mora biti gradski proračun i to kroz dugoročno zaduživanje grada Virovitice. Tako se direktno potiče lokalna potrošnja, a investicijama direktno pomažu naši lokalni gospodarstvenici i radnici zaposleni u tim tvrtkama – rekao je Kirin.

Prve mjere vrijedne su pet milijuna kuna i odnose se na rok od tri mjeseca, rekao je Kirin, no nisu jedine.

-Sukladno razvoju situacije, donosit ćemo i dalje sve potrebne mjere, usuglašavajući se s mjerama Vlade RH, kako bismo aktivno sudjelovali u pomoći očuvanja radnih mjesta, gospodarske aktivnosti, pomoći socijalno ugroženim građanima i svi se zajedno solidarizirali u premošćivanju ove krize – zaključio je Kirin. (www.icv.hr, mlo)

 

 

 

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content