Ribolovci krenuli u nastavak sezone, ali s posebnim oprezom i savjesnim ponašanjem

Odluku Stožera civilne zaštite Virovitičko-podravske županije koji je 17. travnja donio Uputu o načinu provedbe sportsko rekreativnog ribolova na području Virovitičko-podravske županije u razdoblju pandemije koronavirusa i kojom su dopustili obavljanje sportskog ribolova na slatkovodnim vodama na području županije s posebnom radošću dočekali su naravno ribolovci.

Na vodama kojima upravljaju županijske sportsko ribolovne udruge osnovni je uvjet obveza pridržavanja strogih mjera socijalnog distanciranja i izbjegavanja neposrednih kontakata, a tim povodom istaknute su i posebne pisane upute koje svaki ribolovac može pročitati dolaskom na vodu.

Već prvog dana nastavka ribolovne sezone, odnosno u nedjelju 17. travnja, na Virovitičkim ribnjacima bilo je mnoštvo ribolovaca, ali ne kao prije, zbijeni u grupe, nego s više nego dovoljnim razmakom između ribolovca i ribolovca. Može se zaključiti da je ribolov bio malo “glasniji” nego inače, zbog razgovora na udaljenost, ali ni to, kao i spoznaja da taj dan riba baš i nije „radila“, nije moglo umanjiti doživljaj ribolova, posebno onih ribolovaca koji na ribolov odlaze češće nego ostali, a to su uglavnom ribolovci umirovljenici.

Prvih pet ribnjaka u nadležnosti su ŠRU “Ođenica”, tako da su se ribolovci mogli odlično rasporediti, a da ne ugrožavaju onog drugog. ŠRK “Tvin” iz Virovitice u nadležnosti ima šesti, sedmi i osmi ribnjak. Ribolovci su uglavnom pecali na sedmom ribnjaku, ali razmak između njih bio je najmanje 50 metara. Izostalo je i ono popularno grupiranje ribolovaca uz čašicu domaće rakije, ali ni to nije teško podnijeti, tim više, što se situacija s koronom popravlja, a nadamo se da će uskoro sve biti po starom i da će se osim pecanja, moći i družiti, feštati i sve ostalo što ide u ribičkom paketu.

Ista situacija je i na ostalim vodama diljem naše županije, gdje se također nastavio ribolov, naravno uz pridržavanje svih sigurnosnih mjera.

Nije to problem ribolovcima, jer mnogi od njih vole pecati u miru, da im nitko “ne visi” na leđima, da se mogu udubiti u svoje misli i na taj način odmoriti i dušu i tijelo, a da bi to uistinu bilo tako, svoj obol trebaju dati svi ribolovci – napomenuo je predsjednik Športsko-ribolovnog saveza Virovitičko-podravske županije Nikola Prtenjača.

-Svi članovi, od uprave društva do onih najmlađih članova imaju podjednaku ulogu u ovoj situaciji ribolova uz poduzimanje sigurnosnih mjera. Prvenstveno da se brinu jedni o drugima poštujući istaknuta pravila, ali isto tako da se strogo pridržavaju higijene, da mjesto ribolova iza sebe ostave uredno, a sve otpatke da odlažu na za to određena mjesta, odnosno kontejnere ili košare za smeće kojih ima uz svaku ribolovnu vodu – napomenuo je Nikola Prtenjača, koji je tim povodom istakao zadovoljstvo, jer do sada nije bilo niti jednog prijavljenog slučaja kršenja ovih trenutnih pravila.

-U ime svih predsjednika ribolovnih udruga, društava i klubova na području županije, kao i u svoje osobno ime, zahvaljujem se svim našim savjesnim ribićima na korektnom ponašanju, koji je sada više nego neophodan za zdravlje ljudi, ali i očuvanje naših prirodnih ljepota – na kraju razgovora svim ribolovcima je zahvalio predsjednik Športsko ribolovnog saveza VPŽ Nikola Prtenjača.

(www.icv.hr, bs)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content