Stiže promjena, jaki pljuskovi i grmljavina: Vakula najavio kakvo će biti ljeto

Nakon sunčanog i toplog vikenda, pred nama su nešto nestabilniji, ali i dalje vrlo topli dani. Kako prognozira Zoran Vakula za HRT, već danas su u nekim dijelovima zemlje mogući pljuskovi, a još su veće šanse da će ih biti sredinom tjedna, prenosi Index.hr.

Danas mogući pljuskovi

Danas će u istočnoj Hrvatskoj biti barem djelomice sunčano, uz slab do umjeren jugoistočni vjetar. Mogućnost za jači razvoj oblaka te poneki pljusak ili kratkotrajnu slabu kišu postoji uglavnom poslijepodne u zapadnoj Slavoniji. Najniža jutarnja temperatura zraka od 6 do 10 °C, a najviša dnevna između 23 i 25 °C.

U nastavku tjedna promjenljivo…

U nastavku tjedna vrlo nestalno, povremeno i vjetrovito uz, osobito u gorju i dijelu središnje Hrvatske, jak jugozapadni vjetar. Kiša će biti najčešća u srijedu, kada je i vrlo velika vjerojatnost pljuskova, a u ovo doba godine valja spomenuti i mogućnost lokalne sugradice i tuče, prognozirala je za HRT dr. sc. Tanja Renko iz DHMZ-a.

Kakvo nas ljeto čeka?

Zoran Vakula prije par dana je objavio i kakvo će biti ljeto pred nama, ali i ostatak godine.

– Ako netko traži znatniju promjenu u dugoročnim prognozama temperature i oborine za sljedeće mjesece i sezone – neće je naći. Kao i prema dosadašnjim izračunima kompjutorskih modela atmosfere za više mjeseci unaprijed, i u najnovijima postoji razmjerno velika vjerojatnost za ne samo srednju sezonsku temperaturu zraka barem malo višu od prosječne u našem dijelu Europe nego i svakog od mjeseci sve do listopada.

Naravno, valja podsjetiti kako je riječ o dugoročnim prognozama, koje još nisu dovoljno pouzdane – i pogreške su moguće.

Kod prognoze ukupne količine oborine pouzdanost je manja, osobito kod prognoze po mjesecima, i još ljetnim mjesecima, kada je česta pljuskovita oborina pa su lokalno moguća velika odstupanja… Stoga prognozu povećane vjerojatnosti nastavka razmjerno suhog razdoblja u sljedeća dva tromjesečja u Hrvatskoj i bližoj okolici valja uzeti s većom mjerom opreza nego prognozu iznadprosječno visoke temperature zraka.

Iznadprosječno topla cijela 2020.?

Ostvare li se te prognoze temperature zraka do listopada, za što je prilično velika vjerojatnost, te uz analizu dosadašnjeg dijela godine, čija je temperatura zraka također znatno viša od prosječne – već sada se može s vrlo velikom vjerojatnosti prognozirati kako će se ova godina priključiti dosadašnjem nizu iznimno toplih. I na našem lokalnom nivou, a i na globalnom.

Ništa neobično za onoga tko je pozornije pratio dosadašnje izvještaje Svjetske meteorološke organizacije, posebice u ožujku, uoči Svjetskog meteorološkog dana, a podjednake će se prognoze ne samo za 2020. godinu nego i za petogodišnje razdoblje od 2020. do 2024. godine jamačno potvrditi i u najnovijem izvještaju.

Inače, diljem Hrvatske je srednja temperatura zraka dosadašnjeg dijela godine viša od prosječne. Štoviše, prvo je tromjesečje po klimatološkim ocjenama čak u dijelu Hrvatske i „vrlo toplo“, posebice u gorju i na Jadranu. I pritom na većini meteoroloških postaja DHMZ-a među 5 najtoplijih u povijesti mjerenja, ponajviše zbog ekstremne veljače, koja je u Rijeci i Gospiću bila čak i malo toplija od ožujka, što se ne događa baš često – rekao je Vakula.

(index.hr)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content