Nacionalni stožer donio odluku: Otvaraju se tržnice!

foto: ilustracija, screenshot, youtube

O sutra tržnice koje su ispunile stroge higijenske i sigurnosne zahtjeve mogu početi s radom, potvrdio je ministar unutarnjih poslova i načelnik Nacionalnog stožera civilne zaštite Darko Božinović. Na redovnoj press konferenciji Nacionalnog stožera rekao je kako je Odluka potpisana i stupa na snagu.

– Dobili smo zadnju potvrdu iz lokalnih stožera civilne zaštite da su pripravni za poseban način rada tržnica za vrijeme epidemije, tako da je potpisana odluka kojom se omogućava rad tržnica po striktnim pravilima Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo – rekao je ministar Božinović.

Novom Odlukom dopušta se rad zatvorenih objekata u sastavu tržnica (prodavaonice i kiosci) na kojima se može kontrolirati ulaz na tržnicu, uz pridržavanje stroge mjere socijalnog distanciranja, a u kojima se prodaju hrana, higijenski artikli, lijekovi, veterinarsko-medicinski proizvodi, poljoprivredni lijekovi i hrana za životinje.

Dopušta se rad prodajnih mjesta (klupe) na tržnicama koje su zatvoreni objekti ili ograđeni prostori i na kojima se može kontrolirati ulaz na tržnice, uz pridržavanje stroge mjere socijalnog distanciranja, a na kojima se prodaje riba, mlijeko i mliječni proizvodi, voće i povrće

Pravne ili fizičke osobe koje upravljaju tržnicama obvezne su, pored mjera i uputa koje propisuje Hrvatski zavod za javno zdravstvo, dodatno osigurati i ulaz i izlaz ograničenog broja kupaca kako bi se smanjio fiziči kontakt i održao propisani razmak od 3 do 5 metara između prodavača međusobno te prodavača i kupca. Propisani razmak od 3 do 5 metara mora se održavati i između kupaca koji se nalaze u prostoru tržnice.

Za prodajna mjesta na klupama pravne ili fizičke osobe koje upravljaju tržnicama obvezne su dodatno postaviti i pregrade, odnosno zaštite od pleksiglasa kako bi bili ispunjeni svi uvjeti i sigurnosne mjere za zaštitu kupaca i prodavača.

Odluku možete pročitati OVDJE.

(www.icv.hr)