Već sljedeći tjedan bi mogli biti nastavljeni sportski treninzi na otvorenom

Na jučerašnjem zasjedanju Sabora od državnog tajnika Središnjeg ureda za sport Tomislava Družaka, koji je u sabornici predstavio izmjene Zakona o sportu, doznalo se da bi sportski treninzi, prvenstveno vrhunskih sportaša i onih koji treniraju na otvorenim prostorima, mogli biti nastavljeni već idući tjedan, piše Večernji.hr.

– Radi se na hodogramu svih aktivnosti koje treba napraviti da bi se otvorila mogućnost slobodnih treninga, prije svega sportaša koji se nalaze na otvorenom prostoru kao što su veslači, atletičari te onih koji mogu obavljati aktivnosti na velikom prostoru gdje se može održati socijalna distanca, primjerice, nogometaši. Prioritet su vrhunski sportaški prve i duge kategorije kojih je u Hrvatskoj između 500 i 600 – kazao je Družak.

Inače, Središnji ured za sport zajedno će sa županijskim stožerima civilne zaštite i sportskim savezima utvrditi lokacije na kojim će se moći održavati treninzi.  Osim ovih mjera koje se odnose na vrhunske sportaše, zastupnici su posebnu pažnju tijekom rasprave posvetili i malim sportovima te amaterskom sportu pa su tako apelirali da se što prije omogući i nastavak treniranja u individualnim sportovima u kojima gotovo da i nema socijalnih kontakata što znači da je kod takvih treninga rizik od zaraze sveden na najmanju moguću mjeru. Zastupnici su svoje zahtjeve obrazlagali time da nema boljeg načina da se nacija, u ovoj situaciji, i fizički i mentalno obnovi od rekreacije i sporta.

Izmjenama Zakona o sportu omogućila bi se prenamjena sredstava za očuvanje radnih mjesta u sportu čime bi se osigurale naknade trenerima i sportskim organizacijama. Tako bi se, za one sportske djelatnike koji imaju ugovor o radu, mogla zatražiti naknada do 3250 kuna za ožujak te do 4000 kuna za travanj i svibanj.

(vecernji.hr)