VRIJEDNI I OPTIMISTIČNI Baka Ana šiva maske za svoje prijatelje u Domu Baturina

Budući da su umirovljenici zasad najugroženija skupina građana koju posebno teško pogađa koronavirus – Covid 19, domovi za starije i obiteljski domovi bili su prve ustanove koje su po preporuci nadležnih svoja vrata zatvorile za javnost, odnosno posjete. Tako je i u Obiteljskom domu Baturina u Virovitici, u kojem nema posjeta i gdje korisnici vrijeme izolacije krate na domišljat i zabavan način.

SAMOIZOLACIJA baturina šah
foto: Obiteljski dom Baturina

-Kako bi nam ovo vrijeme izolacije prošlo brže i lakše, na sve moguće načine pokušavamo da kroz zajedničke razgovore,  druženje – igranjem šaha, čovječe ne ljuti se, kartanjem,  prebrodimo ovo teško vrijeme. Dosta naših korisnika prije ovog stanja išlo je u grad, crkvu, svojim kućama ili u posjet rođacima. Ujedno, posjete su im mogle stalno dolaziti i družiti se s njima, a sada je to sve stalo. Sreća, lijepo je vrijeme, pa smo sad više na otvorenom, u našem dvorištu i oko doma – kaže Jasminka Baturina, koja s obitelji vodi ovaj najveći privatni Obiteljski dom na našem području.

Situacija vezana uz koronavirus, ali i posljedice potresa i drugih problema svakome u domu itekako je poznata.

-Svi imaju televizor, pa preko vijesti znaju što se događa, a neki od naših korisnika imaju djecu i rođake u Zagrebu. Vijesti vezane uz potres i drugo dodatno ih je uznemirilo, izazvalo zabrinutost za djecu i unuke. Neki su pojačano zabrinuti, jer im se djeca ne mogu vratiti u zemlje u kojima žive. Ovdje su se zatekli da bi zbrinuli svoje roditelje i smjestili ih u dom, a ova im situacija otežava povratak – o težini situacije govori Jasminka Baturina, koja kaže kako su korisnici u vezi sa svojim najmilijim putem mobitela i tako izmjenjuju riječi podrške.

SAMOIZOLACIJA baturina maske
foto: Obiteljski dom Baturina

Teško je, ali se ne predaju malodušnosti. Svi su zdravi, vedrog duha i pozitivnog razmišljanja. – Strpljivi smo svi, tolerantni i združeni zajedno u molitvi i vjeri da će ovo vrijeme uskoro biti iza nas – poručuje Jasminka Baturina. A još jedna informacija koja uz optimizam šalje prekrasnu poruku – dok su izolirani od svijeta, i dalje se bore na svoj način od zaraze i to radom vlastitih ruku.

Baka Ana K. je krojačica i čim se ukazala prilika, sjela je za šivaći stoj i nastavila raditi ono što je godinama činila – šivati i tako usrećivati druge. – Šiva nam maske, koje su ovih dana itekako potrebne. Prvih pedeset je bilo brzo gotovo, sada slijedi nastavak – ponosno kaže Jasminka Baturina, dodajući da, dok baku Anu veseli raditi ono što može i zna, u toj njenoj sreći uživaju i drugi oko nje. (www.icv.hr, mlo, foto: Obiteljski dom Baturina)

 

 

 

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content