AUTOMEHANIČARI U DOBA KORONE Evo kako su organizirali rad i jesu li vučne službe i dalje u pogonu

Nakon pojave koronavirusa u Hrvatskoj i stupanjem na snagu restriktivnih mjera izdanih od strane Nacionalnog stožera civilne zaštite, zbunjeni su ostali mnogi vozači. Rade li automehaničari, što ako istekne registracija, jesu li vučne službe i dalje u pogonu – samo su neka od brojnih pitanja koja su si postavljali. Što se tiče automehaničara, s radom su nastavili gotovo svi, bili to ovlašteni servisi ili mali obrtnici. No uz odobrenje Stožera, dogovoren je malo drugačiji tretman klijenata.

IMG 5221

AUTOMEHANIČARI U DOBA KORONAVIRUSA

U slučaju kvara možete biti mirni, auto će vam popraviti. Većina ovlaštenih servisa radi, rade i neki neovlašteni koji imaju uvjete za rad i mogu se pridržavati uputa Stožera. No, posebno kod njih do prije tjedan dana nije sve išlo glatko. Prodavaonice rezervnih dijelova bile su zatvorene, tako da su određeni neovlašteni servisi potrebne dijelove dobivali dostavom, što im je bez sumnje kompliciralo i usporavalo proces popravka.

IMG 5149

Ovlaštenim servisima je nešto lakše. Oni imaju određene zalihe osnovnih dijelova, svoja centralna skladišta i dobro uigrane kanale dostave svih potrebnih dijelova. No i njima je koronavirus potpuno promijenio način rada te mnogi od njih rade samo najnužnije popravke. Većina servisa rade no po izmijenjenom radnom vremenu i uz prethodnu najavu. Dakle, imate li kvar ili je vrijeme za redovni servis obavezno prije odlaska u servis nazovite i saznat ćete kada ćete doći i morate li uopće doći.

Neke automobilske marke su, naime, do daljnjega prolongirale rok za odlazak na obavezan servis, a kupcima zbog nepravovremenog odlaska na servis neće biti ukinuto jamstvo.
Oni koji vrše redovite servise izaći će u susret osobama koje su u samoizolaciji ili karanteni i zbog toga ne mogu dovesti svoj auto na servis. Neki čak i organiziraju preuzimanje i vračanje auta do doma vlasnika. Naravno sve ovo se provodi uz stroge sigurnosne mjere.

IMG 5205

Auti se prije preuzimanja dezinficiraju, a isto se radi i nakon što je servis završen. Klijenti uglavnom moraju plaćati karticama ili internet bankarstvom, gotovina se prima samo u iznimnim slučajevima. Također, neki servisi ne dopuštaju strankama ulazak bez zaštitne maske.

AUTOSERVIS “BUTKA” U VIROVITICI

U nezgodnoj situaciji našao se i Vladimir Butka, vlasnik Autoservisa Butka, koji je odmah nakon pojave pandemije koronavirusa u Hrvatskoj i stupanjem na snagu restriktivnih mjera izdanih od strane Nacionalnog stožera civilne zaštite stavio “ključ u bravu”.

-Čim se pojavio koronavirus u Hrvatskoj zatvorili smo svoja vrata, a vjerujem da je tako postupila i većina drugih automehaničara, naravno, privremeno. Dva tjedna nismo uopće radili, a onda smo počeli postepeno s radom, usporenim tempom – kaže V. Butka, koji u vlastitom autoservisu ima zaposlena tri automehaničara.

IMG 5176

Autoservis Butka ovlašteni je Renault i Dacia servis. Osim servisa i popravka svih Renault i Dacia vozila, u Autoservis Butka možete dovesti i sva ostala vozila. Ovdje možete kupiti opremu i dijelove za vozila, a stručni djelatnici obavljaju uslugu montaže i održavanja.

-Prvi tjedan nakon ponovnog otvaranja radio sam s jednim djelatnikom, a postepeno sam uključio i druge. Uglavnom išli smo korak po korak. Poštovali smo naravno sve mjere i naputke izdane od strane Stožera, koristili zaštitnu opremu, a mušterije nisu imale mogućnost ulaska u radionu – naglašava.

IMG 5152

Želite li produžiti vijek trajanja svog limenog ljubimca, potrebno ga je redovito servisirati. Malo, ali redovito ulaganje može spriječiti vrlo skupe popravke. Redovni servis nemojte gledati kao trošak nego kao investiciju, jer neredovito servisiranje automobila može dovesti do velikih i skupih kvarova. Neugodno iznenađenje može Vam se desiti u trenutku kada to najmanje očekujete, nerjetko na mjestu i u situaciji koja nije. Autoservis Butka u širokoj ponudi nudi: akumulatore, amortizere, filtere, gume, ispušne sustave, klima uređaje, kočione sustave, metlice brisača, zupčasto remenje…

-Posebno bih naglasio akciju koja traje do 31. svibnja, a odnosi se na kočione sustave – zaključio je Butka.

AUTOPRIJEVOZ HORVAT J.D.O.O. IZ PODGORJA

U velikim problemima našao se i Zvonko Horvat, vlasnik tvrtke Autoprijevoz Horvat j.d.o.o. iz virovitičkog prigradskog naselja Podgorja.

IMG 5183

-Također, prvih dva tjedna nakon pojave koronavirusa nismo radili, a onda smo se polako počeli uhodavati u posao. Mušterije nisu ulazile unutar radionice, a onda smo malo popustili. Trenutno je dopušteno da jedna mušterija smije biti unutar servisa, uz prethodnu dezinfekciju ruku na samom ulasku – kaže nam Z. Horvat.

Uz vučnu službu i pomoć na cesti, Autoprijevoz Horvat u svojoj ponudi nudi i brojne druge usluge. U svojoj radionici u Podgorju nudi prije svega stručan autoservis, vulkanizerski servis, prodaju novih i rabljenih guma te prodaju rabljenih autodijelova. Izmjena disk pločica jedan je od češćih zahvata na autu, jer je njihovo trošenje nužnost, a samo jedna u nizu usluga koju Zvonko Horvat nudi u svom autoservisu je i tokarenje diskova na posebnom tokarskom stroju.

IMG 5228

-Svakako moram naglasiti da smo se našli u jednoj zaista teškoj situaciji. Promet je pao, mogu reći čak i do 80 posto, a posla je vrlo malo. Svi oni koji dolaze kod nas pridržavaju se mjera, u tom segmentu nije bilo nikakvih problema. Što reći, čekamo da se situacija poboljša i da se život barem donekle vrati na onaj nivo kakav je bio i prije korone, a ujedno i da se ponovno pokrene posao, jer trenutna situacija nije nimalo laka – naglašava Horvat.

(www.icv.hr, ts, foto: I. Bedeković)

IMG 5212

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content