HEROJI NIKAD NE UMIRU Obilježena 28. obljetnica pogibije petorice hrvatskih branitelja u Modriči

U organizaciji Udruge branitelja Crnac održana je 28. obljetnica pogibije petorice hrvatskih branitelja Miroslava Međimurca, Vlade Golika, Josipa Klobučara, Zdravka Kevčića i Karla Stojakovića koji su kao pripadnici 2. bojne 132. brigade svoje živote položili u Modriči.

Nakon odavanja počasti na grobnim mjestima petorice vitezova, središnji komemorativni skup održan je u Velikom Rastovcu ispred spomen-obilježja Vladi Goliku i Josipu Klobučaru, a uveličali su ga članovi obitelji i rodbina poginulih, savjetnik ministra hrvatskih branitelja Marko Ratković, zamjenik župana VPŽ Darko Žužak, načelnik općine Crnac Mato Damjan, gradonačelnica Orahovice i saborska zastupnica Ana-Marija Petin, predsjednik Udruge 105. modričke brigade HVO-a Mato Marić, predsjednik ZUiČ HVDRA-e i Odbora za branitelje VPŽ Mato Bubaš te mnogi drugi.

28. obljetnica Modriča 4

– Posebno nam je zadovoljstvo što je upravo nama ove godine pripala čast organizirati ovaj komemorativni skup u spomen na naše poginule prijatelje, pripadnike 2. bojne. Mi smo danas ovdje da čuvamo njihovu istinu i živimo njihov nikada nedosanjani san, mi smo u našoj slobodnoj Hrvatskoj koju su oni toliko željeli i zato im odajemo dužno poštovanje i počast.
Pozivam vas da i dalje svi zajedno čuvamo uspomenu na njih i sve poginule hrvatske branitelje jer samo će na taj način Miro, Vlado, Joso, Zdravko i Karlo te svi naši poginuli suborci živjeti vječno, kao i istina o svetom Domovinskom ratu – rekao je u ime udruge organizatora tajnik Božo Kusić.

Načelnik općine Crnac Mato Damjan naglasio je kako današnje generacije moraju čuvati uspomenu na sva herojska djela hrvatskih branitelja.

– Upravo mladi moraju prenositi istinu, a istina je da je Domovinski rat bio oslobodilački i pravedan iako danas postoje struje koje izvrću i negiraju tu istinu. Ali, zato smo mi ovdje, da branimo tu našu istinu i poklanjamo se žrtvi naših heroja – rekao je Damjan.

28. obljetnica Modriča 3

U ime 2. bojne obratio se ratni zamjenik zapovjednika Goran Sokol.

– Najmanje što sada možemo napraviti je doći i pokloniti se hrabrim ljudima koji su dali ono najvrjednije od sebe za svoju domovinu, a to je život. Izgubili smo 17 branitelja naše bojne, a na orahovačkom području ukupno 24. To su 24 obitelji, 24 nečija djeteta i supruga, to je za nas puno, i previše. Mi se danas i dalje moramo boriti za ono što smo stvorili, omogućiti našoj djeci da spoznaju istinu o Domovinskom ratu i da saznaju sve ono što je vrijedno i za što je vrijedilo ginuti. Stoga hvala obiteljima ovih hrabrih vitezova koje su podnijele najveću žrtvu, a njima neka je laka hrvatska gruda i slava im – rekao je Sokol.

Zamjenik župana VPŽ Darko Žužak naglasio je kako je područje bivše općine Orahovica dalo najveći postotak branitelja u odnosu na broj stanovnika u županiji.

– Ovaj podatak govori kako je ovo područje dalo ogroman obol u obrani Domovine i zato se danas u ime svih poginulih i svih koji su se borili za ovu našu lijepu Hrvatsku moram boriti kako bismo podigli standard i pružili mladima da u našoj Hrvatskoj koja je krvlju stvorena žive i rade u najboljim mogućim uvjetima – rekao je Žužak.

28. obljetnica Modriča 2

Zaključak svih govornika je bila zapravo rečenica savjetnika ministra Marka Ratkovića.

– Čovjek umire dva puta. Prvi put kada srce stane, a drugi kada ga se zaboravi. Zato ne dopustimo da naši heroji drugi put umru. Učinimo sve da oni oni koji su stvorili naše prelijepu domovinu žive vječno. Naša uloga i zadaća je da se borimo za zajedništvo kakvo smo imali ’91., bez obzira na kojem području smo bili i ratovali. U Ministarstvu hrvatskih branitelja u promicanju i tumačenju te istine uvijek ćete imati odgovornog suradnika, podupiratelja i prijatelja – rekao je Ratković.

Komemoracija je završila molitvom, a potom i svetom misom za sve poginule hrvatske branitelje koje je predvodio župnik Župe svetog Ivana Krstitelja iz Crnca Augustin Tašić.

(www.icv.hr, vg)

[g-gallery gid=”590096″]

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content