HZJZ objavio nove preporuke za održavanje pogreba: Osmrtnice ponovno smiju sadržavati uobičajene podatke

Nakon što je u srijedu Nacionalni stožer civilne zaštite donio odluku kojom se ukidaju ograničenje da na posljednjem ispraćaju mogu prisustvovati samo članovi obitelji i predstavnik vjerske zajednice te zabrana objave mjesta i vremena posljednjeg ispraćaja, Hrvatski zavod za javno zdravstvo jučer je objavio posebne preporuke za sigurno održavanje pogreba, piše Večernji.hr.

U preporukama se tako navodi da treba voditi računa o pojačanoj osobnoj higijeni, održavanju fizičkog razmaka od 1,5 metra, ali i održavanju dovoljnog vremenskog razmaka između pogreba. Također se preporuča nošenje maski za lice.

Nadalje, sudionici, predstavnici vjerskih zajednica, kao i osoblje trebali bi prije ispraćaja izmjeriti temperaturu, a trebala bi se voditi i evidencija svih sudionika ispraćaja.

Također se navodi da će se dozvoljeni broj sudionika određivati ovisno o veličini prostora vjerskih objekata i objekata predviđenih za ostale dijelove ispraćaja.

Novost je i da osmrtnica sada smije sadržavati uobičajene podatke o mjestu i vremenu održavanja pogreba, posljednjeg ispraćaja i polaganju urne, što je dosad bilo zabranjeno. Glazbene izvedbe preporučuje se održavati samo sukladno evidenciji i s točno navedenim izvođačima.

Preporuka je da se izvođači postave na udaljenost od 4 metra od ostalih sudionika ispraćaja. Razmak od 2 metra preporučuje se između izvođača pjevačkih dionica i od njih te između glazbenika s puhačkim instrumentima.

Higijena prostora

Opća preporuka za unutarnje prostore je prozračivanje otvaranjem prozora, a manje korištenjem ventilacijskih sustava. Pri korištenju ventilacijskih sustava posebnu pozornost posvetiti praćenju stanja filtara i održavanju pravilnog stanja brzina zamjene zraka u zatvorenom prostoru.

Treba provjeriti pravilno funkcioniranje opreme za ventilaciju i izmjenu zraka. Preporučuje se ventilacija povećanim postotkom vanjskog zraka koji cirkulira u sustav te način rada bez recirkulacije kako bi se poticale promjene zraka koje smanjuju koncentraciju potencijalno zaraznih čestica.

Često dodirivane površine kao što su kvake na vratima, radne površine, rukohvati te druge dodirne površine koje koristi veći broj osoba neophodno je dezinficirati prije početka pogreba.

Pri planiranju rasporeda vjerskih i ugostiteljskih objekata potrebno je osigurati dovoljno vremena za ulazak i izlazak sudionika te u slučaju dva uzastopna događanja omogućiti dovoljno vremena za dezinfekciju prostora.

Detaljne upute možete pronaći ovdje.

(vecernji.hr)

- PROMO -

 

 

Povezane vijesti

Skip to content