JEŽEVA KUĆICA Sanja sa svojim simpatičnim ljubimcem, ježićem Leom, ide i na kavu

On je sladak, bodljikav i kad se stisne u klupko, stane u dlan. Voli se maziti po trbuhu, ali samo će nekima dozvoliti da ga prime u ruku. Ako mu se ne svidite, počet će „fucati“ i savjet je – što dalje, to bolje. U protivnom, na vas će pustiti bodlje.

Riječ je o Leu, patuljastom afričkom ježu, neobičnom ljubimcu naše Virovitičanke Sanje Sabo. Ovog simpatičnog, malog ježa Sanja već mjesecima ima za cimera, otkako ga je, kaže, naslijedila od prijateljica nogometašica s kojima je živjela dok je igrala kao vratarka kluba Magyar Labdarúgó Egylet.

Danas ova Virovitičanka ima privremenu adresu u Zagrebu, gdje se bavi nogometom i radi kao frizerka. Leo i ona “dijele stan“. U stanu Leo ima velik kavez i pravu ježevu kućicu po kojoj se voli penjati. Budući da ova životinjica spava od 8 ujutro do 20 navečer, Sanja za svog cimera kaže kako je car noćnih sati. I to vrlo aktivan.

IMG 20200515
foto: privatni arhiv

GLADAN KAO JEŽ 

-Voli istraživati. Najdraže mu je zavlačiti se. Ispod svega. Stalno nešto njuška, istražuje kutove, povlači se ispod plahti i gricka sve što nađe. Ima male, ali oštre zubiće i, vjerujte, boli kada ugrize. Mali je ‘gladuš’ i stalno bi nešto jeo. Najviše voli mačju hranu s govedinom, no jede i jabuke, banane, kuhana i pečena jaja, voli i sušene crviće. Ali moram paziti, jer nema mjeru – sa smiješkom priča Sanja o svom neobičnom ljubimcu za kojeg kaže kako ima „čvrst karakter“.

Ili mu se netko svidi ili ne. Nema između.

– Jedna prijateljica desetak puta ga je pokušala pomaziti, no ništa. Ako ne želi da ga diraju, puhat će i ljutiti se i baciti bodlje. S druge strane je prava mudrica. Ako želi joj jedan zalogaj više ili mu se spava, bez problema će doći do mene, sklupčati se i maziti – priča Sanja koja kaže kako je Leo naviknuo na njen miris i boju glasa, pa ga bez straha može češkati po trbuhu ili između bodlji, a razumije i riječi upozorenja.

IMG 20200516 165526
foto: privatni arhiv

Ne voli promjene, kaže, a zna točno što želi. – Ako mu slučajno stavim piljevinu od nekog drugog drveta, naljutit će se i izbacat ju, a slično je i sa vodom – ako je mu je prehladna, izlit će je. Ne odgovara li mu hrana, gladovat će danima, dok ne dobije što želi – o suživotu s tvrdoglavim malim ježom govori naša sugovornica koja kaže kako joj je Leo toliko prirastao srcu da ne može zamisliti život bez njega. Ima dvije godine, a kako bude stario, tako će i njegove bijele bodlje mijenjati boju i postati sve tamnije. Izvrsna je zdravlja, kaže Sanja.

Budući da živi u piljevini i voli istraživati, Leo jednom mjesečno ima i svoju kupku. Da, ima i šampon za svoje bodlje, pa se nakon kupanja u kadici ugodno ušuška i zaspi u Sanjinoj blizini.

IMG 20200516 165506

ATRAKCIJA KAD SU VANI 

Ona i „cimer“ nerijetko izađu i u šetnju. Leo voli hodati pored fontana, a nekad s njim ode i na kavu u omiljeni kafić. I tamo je Leo glavna tema, kad proviri njuškicu iza šalice.

-Da, prava je atrakcija. Odmah krenu pitanja. Otkud bijele bodlje? Pa kako jež i živi u stanu? Zašto jež za ljubimca? – nabraja Sanja pitanja na koja već unaprijed ima pripremljene odgovore, s puno anegdota iz zajedničkog života. Zato, ako ih ovih dana ugledate u blizini, zapamtite – ako je Leo tih, tek im onda priđite bliže. (www.icv.hr, mlo, foto: privatni arhiv S. Sabo)

[g-gallery gid=”589685″]

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content