KAKO JE KORONAVIRUS UTJECAO NA SPORT? Rukomet i košarka završili s natjecanjima, nogomet još na čekanju

Proglašenjem pandemije koronavirusa COVID-19 u Hrvatskoj su, kao i u drugim zemljama, stala sva sportska natjecanja. Sportašice i sportaši su prestali sa svojim uobičajenim treninzima. Prema preporukama trenera treniralo se individualno. Posljednjih dana pojedini savezi počeli su donositi odluke o natjecanjima koja su organizirali, a Hrvatski sabor svojim odlukama im je olakšao posao – 17. travnja donio je dopune Zakona o sportu.
Na inicijativu Središnjeg državnog ureda za sport osigurana su sredstava za sve zaposlenike u sportu koji su imali važeći ugovor o radu uz potrebne stručne kvalifikacije za rad, a nisu im osigurana sredstva za plaće iz drugih javnih izvora. Nažalost na području naše županije jako je malo sportskih djelatnika koji ispunjavaju spomenute uvjete.

sport 3 Custom

PONIŠTENA KOŠARKAŠKA I ODBOJAŠKA PRVENSTVA

Hrvatski košarkaški savez je već prije donošenja ovih dopuna Zakona o sportu poništio sva prvenstva koja su se ove godine igrala pod njegovom ingerencijom, a slično je napravio i Hrvatski odbojkaški savez. Iako su u odbojci proglašeni prvaci, odluka je naknadno poništena. Konačna odluka u odbojci bit će donesena ovih dana.
Hrvatski rukometni savez je pričekao donošenje Zakona o dopunama Zakona o sportu i uz suglasnost Europskog rukometnog saveza (EHF) jednoglasnom odlukom svog Upravnog odbora 21. travnja poništio sva natjecanja u ligama i kup natjecanja u sezoni 2019/20., koja su u nadležnosti i organizaciji Hrvatskog rukometnog saveza.

sport 2 Custom

Izvršni odbor EHF-a otkazao je 24. travnja nastavak natjecanja u Challenge i EHF kupu u ženskoj te u EHF kupu u muškoj konkurenciji, dok je u obje konkurencije ostavio otvorenu mogućnost da se odigraju završnice. Odlukom Izvršnog odbora kod rukometaša u konkurenciji su ostale samo četiri najbolje momčadi, dok su ostale eliminirane. Istovremeno je kod rukometašica ostala mogućnost da završnicu odigra osam najboljih ekipa.

Dio klubova u Europi i Hrvatskoj negodovao je zbog spomenutih odluka, ali moraju shvatiti da je ovo izvanredna situacija i da su se HRS i EHF željeli osigurati od neželjenih posljedica bliskih kontakata sportaša u zatvorenom prostoru.

TRENIRATI MOGU SAMO RUKOMETAŠICE 1234 VIROVITICE

Gledajući rukomet, na području naše županije rukometašice 1234 Virovitice i rukometaši Viro Virovitice ovim odlukama zadržali su dosadašnje prvoligaške statuse, a rukometaši Slatine su ostali bez osvajanja naslova prvaka u 2. ligi Istok i plasmana u 1. ligu Sjever, za što im je nedostajao samo korak. Nema druge nego iduće sezone krenuti od početka.
Hrvatski nogometni savez (HNS) poštujući odluke „europske kuće nogometa“ UEFA-e zasad je izradio tri plana nastavka natjecanja u prvoligaškoj i drugoligaškoj konkurenciji, dok o nastavku natjecanja u nižim ligama još nije ništa javno objavilo. Konkretne informacije se očekuju sljedećih dana.

Sve više kruže neformalne informacije da se amaterska nogometna natjecanja neće nastaviti, već da će se poredak zaključiti postojećim stanjem, ali ne možemo ništa konkretnije reći dok HNS ne donese meritornu odluku. UEFA je isplanirala da se Liga prvaka i Europa liga odigraju tijekom ljetnih mjeseci. Po svoj prilici igrat će se turnirski na jednom mjestu bez nazočnosti gledatelja.

Najnovijim mjerama Nacionalnog stožera civilne zaštite od ponedjeljka, 27. travnja, u Republici Hrvatskoj dozvoljeno je treniranje sportaša I. i II. kategorije, po kategorizaciji Hrvatskog olimpijskog odbora, u pojedinačnim sportovima i grupnih treninga ekipa koje se natječu u najvišem stupnju natjecanja u Hrvatskoj. I to uz uvjet da grupa ne smije prelaziti više od pet sportaša. Sa svakom grupom treba raditi poseban trener. Svaka grupa mora trenirati odvojeno i ne smije biti mijenjanja sastava grupe.

Spomenute uvjete na području naše županije ispunjava samo ŽRK 1234 VIROVITICA. Prema informacijama iz kluba treninzi bi trebali početi tijekom svibnja. Svi ostali sportaši i sportski kolektivi na području naše županije i dalje su „osuđeni“ na pojedinačne treninge.
Možemo očekivati da će nastavkom pozitivnog trenda epidemiološke situacije i drugim sportašima biti dozvoljeno treniranje uz poštovanje sigurnosnih mjera zaštite. Nadamo se da neće doći do pogoršanja epidemioloških prilika, što bi bio veliki korak unatrag.

(www.icv.hr, mš)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content