Napravite domaći sok od mente, pravo ljetno osvježenje

Ukusan, osvježavajuć i domaći – sve je to sirup od mente (metvice). Ova mirisna biljka u narodnoj medicini koristi se za ublažavanje želučanih tegoba, jačanje imuniteta i kao pomoć kod alergija. Lako se održava i razmnožava, a ovih dana idealno je vrijeme za njenu berbu. Što učiniti s njom? Ako je ne planirate osušiti (bere se za sunčana vremena, kada je razina eteričnih ulja u biljci najviša), iskoristite je za sirup u kojem ćete uživati cijelo ljeto.

Recept je s nama podijelila naša čitateljica Irena, koja kaže kako ga godinama priprema za cijelu obitelj, osobito mališane. S vremenom su, kaže, zavoljeli i svježe listiće metvice koje povremeno ubaci u vrč kada priprema sok.

Za razliku od drugog bilja, za sirup od mente koriste se i grančice i listovi.

Sastojci:

  • 10 grančica mente
  • 1 limun, narezan na kriške (s korom)
  • 1 litra vode
  • 0,5 – 1 kilogram šećera (ovisno koliko sladak sirup volite)
  • dvije žličice limunske kiseline

Priprema:

U vodi potopite mentu (provjerite nema li iza listova sitnih insekata ili prljavštine), zajedno s limunskom kiselinom i limunom narezanim na kriške. Izmiješajte i ostavite 24 sata na hladnom i tamnom mjestu da odstoji. Procijedite i dodajte šećer te kratko zakuhajte, dok se šećer ne otopi. Kad se sirup ohladi, ulijte ga u staklene boce. Držite na hladnom.

Za one koji više vole sirup bez kuhanja, preporuka je nakon dodavanja šećera ostaviti sirup dodatna 24 sata da odstoji i potom ga uliti u boce.

Čitateljica Irena kaže kako zna koristiti i „bržu“ verziju pripreme sirupa: zavrije vodu sa šećerom i limunskom kiselinom, ubaci mentu (grančice i listiće zajedno) te sve prokuha desetak minuta. Kad se sirup malo ohladi, procijedi ga i izlije u staklenke.

Prilikom pripreme, u njega možete staviti i komadiće limete, naranče, klinčiće ili druge začine po želji ili ga iskoristiti za bazu ukusnih i osvježavajućih ljetnih koktela. Izvrstan je i s mineralnom vodom, kockicom leda i komadićima svježe mente te par kapi cijeđenog limuna. U svakom slučaju, kaže naša čitateljica, pristupačno i osvježavajuće piće u kojem će uživati baš svi. (www.icv.hr, foto: ilustracija)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content