OBJAVILI STATISTIKU Evo koji je najčešći uzrok nesreća na našem području: Policija najavila pojačane kontrole za vikend

Tijekom prva četiri mjeseca ove godine je na području Policijske uprave virovitičko – podravske u 148 prometnih nesreća 14 osoba teško ozlijeđeno i 31 lako, što je za jednu smrtno stradalu i 36 lako ozlijeđenih osoba manje nego prošle godine, ali za 4 teško ozlijeđene osobe više.

Upravljanje vozilom nepropisnom ili neprilagođenom brzinom je od početka godine bila uzrokom 30 prometnih nesreća u kojima je 9 osoba teško ozlijeđeno i 13 lako, što znači da je svaka druga osoba nastradala u prometnim nesrećama uzrokovanima upravljanjem vozilom nepropisnom ili neprilagođenom brzinom, a kod teško stradalih sudionika prometnih nesreća su dva od tri sudionika nastradala u prometnim nesrećama uzrokovanima ovim prekršajem.

Od 30 prometnih nesreća uzrokovanih upravljanjem vozilom nepropisnom ili neprilagođenom brzinom 9 su uzrokovali mladi vozači, a svaki drugi vozač je bio mlađi od 30 godina. Međutim, iako su mlađi vozači i vozači sa kraćim vozačkim iskustvom prebrzom vožnjom uzrokovali veći broj prometnih nesreća, čak 7 sudionika u prometu je teško ozlijeđeno u prometnim nesrećama koje su uzrokovali stariji vozači, odnosno vozači sa već podužim vozačkim iskustvom.

Također, od 30 prometnih nesreća u kojima je brzina bila uzrok, 12 su uzrokovali počinitelji koji su upravljali vozilom pod utjecajem alkohola, a i ovdje je više od polovice vozača bilo mlađe od 30 godina, od kojih 4 mlada vozača kod kojih je utvrđena koncentracija alkohola u organizmu bila znatno veća nego što je za mlade vozače dozvoljenih 0,00 g/kg.

Ukupno su 26 prometnih nesreća, odnosno svaku četvrtu prometnu nesreću, uzrokovali vozači pod utjecajem alkohola, od kojih svaki drugi u pijanom stanju s utvrđenom koncentracijom alkohola u organizmu većom od 1,5 g/kg.

Osim problematike upravljanja vozilom pod utjecajem alkohola i upravljanja vozilom nepropisnom ili neprilagođenom brzinom u prva četiri mjeseca ove godina povećana je i problematika sudjelovanja i stradavanja biciklista u prometnim nesrećama jer su od 7 biciklista, koliko ih je sudjelovalo u prometnim nesrećama, 3 teško ozlijeđena i 2 lako, a sva 3 teško stradala biciklista su bila starija od 50 godina i nastradala su na području Virovitice i prigradskih naselja.

Stoga će u cilju podizanja stanja sigurnosti na višu razinu predstojećeg vikenda policijski službenici vršiti s pojačani nadzor prometa, s posebnim naglaskom na utvrđivanje i sankcioniranje prekršaja upravljanja vozilom pod utjecajem alkohola, upravljanja vozilom nepropisnom brzinom, nekorištenja sigurnosnog pojasa i nepropisnog korištenja mobitela, odnosno prekršaja koji su četiri najčešća ubojice u prometu i uzroci teškog stradavanja sudionika u prometnim nesrećama, ali i svih drugih prekršaja kojima sudionici u prometu ugrožavaju sigurnost u prometu.

(PU virovitičko-podravska)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content